BNP Paribas: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη άνω του 2% το 2024-25

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BNP Paribas: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη άνω του 2% το 2024-25
Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη. Ανάπτυξη άνω του 2% σύμφωνα με τη BNP Paribas.

Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, με τη χώρα να αναμένεται να καταγράψει ξανά ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης το 2024, σύμφωνα με την BNP Paribas.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% το 2023 (ετήσιος ρυθμός) και κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε τριμηνιαία βάση, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Εκτός του real estate, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει και έχουν τροφοδοτήσει την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, η οποία, με την αύξηση της απασχόλησης, υποστηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση, το βάρος της οποίας στο ΑΕΠ έφτασε σε νέο ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 (76,9%).

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους και της εξάρτησής της από την εξωτερική αγορά, η χώρα παραμένει πολύ εκτεθειμένη στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και στην αγορά ενέργειας, και ειδικότερα στο πετρέλαιο, αναφέρει η BNP Paribas.

Ο οικονομολόγος του οίκο αναμένει ανάπτυξη 2,2% και 2,3% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, με τον πληθωρισμό στο 2,8% φέτος και στο 2,1% του χρόνου.

Το 2024, σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξει ένα ακόμη ορόσημο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από πολλές απόψεις. Η έγκριση της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου του αιτήματος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για επανέναρξη της διανομής μερισμάτων, μετά από 16 χρόνια, είναι η πρώτη σημαντική εξέλιξη.

Φέτος αναμένεται να καταγραφεί το σημείο στο οποίο οι τιμές των ακινήτων ξεπερνούν το υψηλό τους του 2008. Αυτό συμβαίνει ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου οι τιμές έχουν ξεπεράσει αυτό το επίπεδο το κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο εθνικός δείκτης εξακολουθεί να είναι κατά 3,5% χαμηλότερος, αλλά με την αύξηση των τιμών στη χώρα να εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή (+10,8% ετησίως το πρώτο τρίμηνο), αναμένεται επίσης να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ έως το τέλος του έτους.

Αν και αυτό ενέχει ρίσκο, επιδεινώνοντας τα προβλήματα προσβασιμότητας στη στέγαση, δείχνει επίσης την ρυθμιστική φάση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα. Επίσης, καθώς η ελληνική οικονομία βγήκε πολύ αργά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους (2016), βρίσκεται σε σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο στον οικονομικό κύκλο από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης και επομένως επωφελείται από το υψηλότερο περιθώριο ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ουδετερότητα» από τη JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο

Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Κοπιάζουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αυξήσεις στις υπηρεσίες  

Austriacard: Οι κρυφές αξίες ενός μικρού τεχνολογικού «γίγαντα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider