Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Κοπιάζουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αυξήσεις στις υπηρεσίες  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Κοπιάζουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αυξήσεις στις υπηρεσίες  
Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη χώρα μας μεταφέρεται από τα τρόφιμα στις υπηρεσίες.

Αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο στο 2,4% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούνιο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Αντίθετα στην Ευρωζώνη παρατηρείται οριακή αποκλιμάκωση στο 2,5% από το 2,6% του Μαΐου.

Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη χώρα μας μεταφέρεται από τα τρόφιμα στις υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 4,1%.

Στην κατηγορία «τρόφιμα, ποτά, καπνός» η χώρα μας εμφανίζει την δεύτερη χαμηλότερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση από τις χώρες της Ευρωζώνης (1,3%) μετά από τη Φινλανδία (0,8%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,5%.

Στην κατηγορία της ενέργειας στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν (-2,5%) όταν στην Ευρωζώνη καταγράφεται οριακή αύξηση (0,2%). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερη αύξηση των τιμών (1,1%) έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης (0,7%).

H χώρα μας κατέγραψε τον Ιούνιο τον ένατο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός (Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) στη χώρα μας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,4% καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην Ευρωζώνη μετά από την Κροατία (4,4%) και τη Σλοβακία (3,5%).

Σε ότι αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο. Στη Γαλλία υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον Μάιο, στην Ισπανία υποχώρησε στο 3,5% από 3,8% ένα μήνα πριν. Αντίθετα, στην Ιταλία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 0,9% από 0,8% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Yπερκάλυψη των διαθέσιμων πόρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης

Ακίνητα: Στα νότια προάστια οι ακριβότερες κατοικίες, ράλι ανόδου στον Πειραιά – Οι τιμές πώλησης/ενοικίασης

Πράσινα τιμολόγια: Από 13,5 έως 20,5 λεπτά ανά kWh τον Ιούλιο – Μέση αύξηση 9%

gazzetta
gazzetta reader insider insider