Την τροποποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αίτημα το οποίο είχε υποβάλλει η Ελλάδα στις 5 Ιουνίου 2024. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι τεχνικού χαρακτήρα και ακολουθούν τη συνολική αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 8 Δεκεμβρίου 2023.
Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της 4ης δόσης επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς η Ελλάδα να υποβάλλει αίτημα για λιγότερα χρήματα, ούτε να ζητήσει περίοδο χάριτος για κάποιες από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 35,95 δισ. ευρώ: 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια και 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει 381 ορόσημα και στόχους και καλύπτει 75 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.
Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, η τροποποίηση που εγκρίθηκε από την Κομισιόν αφορά στη αντικατάσταση δύο οροσήμων -από τα συνολικά 20 που εκκρεμούσαν για την 4η δόση- με ένα ορόσημο της πέμπτης δόσης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και ένα ακόμη της έκτης δόσης που έχουν ήδη εκπληρωθεί
Συγκεκριμένα, τα ορόσημα που εκκρεμούσαν ήταν η συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και στην υπογραφή των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση. Τα εκπληρωμένα ορόσημα που αντικατέστησαν τα παραπάνω ήταν η ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ (ορόσημο της πέμπτης αίτησης) και η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ (ορόσημο της έκτης αίτησης).
Το τέταρτο αίτημα για τις επιχορηγήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στο τέταρτο αίτημα για τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ που υπέβαλλε η χώρα μας τον Απρίλιο. Έτσι, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου, που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ανέρχονται πλέον σε 3,3 δισ. ευρώ. Με τους πόρους αυτούς, η συνολική ρευστότητα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το μισό του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού