Ρεύμα: «Παράθυρο» για πιο αυστηρό πλαίσιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές - «Καμπανάκι» από τα ληξιπρόθεσμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Παράθυρο» για πιο αυστηρό πλαίσιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές - «Καμπανάκι» από τα ληξιπρόθεσμα
Τη δυνατότητα των παρόχων να εκδίδουν εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης σε «παλιούς» πελάτες τους με χρέη (υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις), θα προτείνει προς εξέταση η αρμόδια διεύθυνση της ΡΑΑΕΥ στην Ολομέλεια της Αρχής, ώστε το μέτρο να προστεθεί στην εισήγηση προς το ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς αλλαγής παρόχου. Στόχος, η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και την αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - που έκλεισαν το 2023 στα 2,4 δισ. ευρώ.

Η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει εσωτερικά το ενδεχόμενο να προτείνει στο ΥΠΕΝ την «ενεργοποίηση» της δυνατότητας των προμηθευτών να εκδίδουν εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για «παλιούς» πελάτες τους με ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως σημείωσαν στελέχη της Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών της Ρυθμιστικής Αρχής, σε συνάντηση που είχαν χθες με εκπροσώπους όλων των προμηθευτών ρεύματος.

Σύμφωνα με πηγές των προμηθευτών, που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση, τα στελέχη της Διεύθυνσης της ΡΑΑΕΥ επισήμαναν πως αν από την εξέταση προκύψει πως πρέπει να υπάρξει μία τέτοια εισήγηση, οι εντολές αποκοπής θα μπορούν να εκδίδονται υπό πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις – όπως για παράδειγμα, σε περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλών οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για το αν θα πάρει το «πράσινο φως» ένα τέτοιο μέτρο, ώστε να προταθεί τελικά στο ΥΠΕΝ, θα έχει η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ.

Με βάση τους ίδιους κύκλους από τους παρόχους, κατά τη συνάντηση τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ρυθμιστικής Αρχής σημείωσαν πως το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται υπό μελέτη καθώς θα πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, από τη μια μεριά, και στην ανάγκη για περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη λιανική αγορά ρεύματος.

Προσωρινή εφαρμογή

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα απολογιστικά στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής για το 2023 δείχνουν πως στο τέλος του περασμένου έτους τα χρέη προς τους παρόχους ανέρχονταν στι ιλιγγιώδες ποσό των 2,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, στους παλιούς πελάτες (σε χαμηλή, μέση και υψηλή τάση) αντιστοιχούσαν στο τέλος του 2023 «φέσια» ύψους 1,44 δισ., ενώ στους υφιστάμενους περίπου 970 εκατ. Ευρώ.

Έτσι, κρίνεται δόκιμο να εξεταστεί από τη Διεύθυνση κατά πόσο θα πρέπει να προταθεί η εν λόγω δυνατότητα, έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα, έως ότου αποκλιμακωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αν η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ ανάψει το «πράσινο φως», το μέτρο θα συμπεριληφθεί στην εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής προς το ΥΠΕΝ, σχετικά με το νέο πλαίσιο αλλαγής παρόχου που θα ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με σκοπό την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». Η υφιστάμενη εισήγηση, όπως τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δεν περιλαμβάνει κάποια ανάλογη πρόβλεψη.

Η θέση των εναλλακτικών προμηθευτών

Για να τεθεί ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό», στην υπό διαβούλευση εισήγηση το «εργαλείο» που χρησιμοποιείται είναι η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή που θέσπισε το ΥΠΕΝ και θεωρείται ένα νοικοκυριό με μη διακανονισμένα χρέη σε δύο «παλιούς» παρόχους του -από την 1η Ιανουαρίου 2020 και σε ορίζοντα 5ετίας- και με ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον τρέχοντα προμηθευτή του.

Σε αυτή την περίπτωση, το νοικοκυριό δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε νέο πάροχο, παρά μόνο αν εξοφλήσει τον τρέχοντα προμηθευτή του ή προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών του προς αυτόν. Μία επιχείρηση θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής αν στο παραπάνω χρονικό διάστημα έχει μη διακανονισμένα χρέη σε έναν «παλιό» πάροχο και ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον τρέχοντα προμηθευτή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ). Τόσο ο ΕΣΠΕΝ όσο και οι εταιρείες-μέλη του επανέφεραν το αίτημα που είχαν αναφέρει στις τοποθετήσεις τους στη διαβούλευση, ότι στο καθεστώς θα πρέπει να προστεθεί το δικαίωμα των προμηθευτών για έκδοση εντολής αποκοπής σε «παλιούς» πελάτες τους.

Το δικαίωμα αυτό, σύμφωνα με τις εταιρείες προμήθειας, θα πρέπει να δίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη «φυγή» των πελατών τους με χρέη και αφού πρώτα τους έχει προταθεί ένας τυποποιημένος και «φιλικός» διακανονισμός. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές θα μπορούν να φύγουν από τον υφιστάμενο προμηθευτή τους οποιαδήποτε στιγμή, είτε έχουν χρέη είτε όχι.

Βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος

Αν η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ δεν προκρίνει να προστεθεί στο καθεστώς αλλαγής η δυνατότητα αποκοπής των «παλιών» προμηθευτών των καταναλωτών με χρέη, τότε η Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει σε επιμέρους τροποποιήσεις της εισήγησης που είχε θέσει σε διαβούλευση, πριν την αποστείλει στο ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με στελέχη των προμηθευτών, που βρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, η Ρυθμιστική Αρχή «άκουσε» το αίτημά τους να επισπευσθεί ο χρόνος ανάμεσα στην επισήμανση (flagging) του καταναλωτή και την «ενεργοποίηση» του δικαιώματος για εντολή αποκοπής. Με βάση την πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση, όταν ο πάροχος θα «κοκκινίζει» τον καταναλωτή στο Debt Flagging, ο καταναλωτής θα έχει διορία 20 ημερών να εξοφλήσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του.

Μόνο αν παρέλθει αυτή η προθεσμία, ο πάροχος θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Πλέον το flagging και η εντολή αποκοπής θα «τρέχουν» παράλληλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ενεργοποιήθηκαν «βαλτωμένες» οφειλές εκατομμυρίων ευρώ – Τσουχτεροί λογαριασμοί σε χιλιάδες επιχειρήσεις

Σκυλακάκης στον Economist: Τέλος στις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και μπαταρίες - Νομοσχέδιο εντός διμήνου για αποθήκευση ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider