Σε θέματα ανάπτυξης, επενδύσεων και επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Ταμείο ανάκαμψης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ήδη έχουμε αιτηθεί την 4η δόση. Αναμένουμε να λάβουμε τα χρήματα., ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για την 5η δόση. Είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρωζώνης. Η τέταρτη δόση είναι δύο δισ. 300 εκατομμύρια στο δανειακό σκέλος και ένα δισεκατομμύριο στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Έχουμε εκπληρώσει όλους τους όρους.
Επομένως, αναμένουμε εντός του Ιουλίου τη δόση τη δανειακή των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 1 δισεκατομμύριο μάλλον προς το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Από την άλλη όμως ετοιμαζόμαστε και την 5η δόση, η οποία θα είναι τον Οκτώβριο. Το Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζει την Υγεία, υποστηρίζει την καθημερινότητα, προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, τα νοσοκομεία μας που έγιναν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Οι ανακαινίσεις των Κέντρων Υγείας, οι διαδραστικοί πίνακες αφορά την καθημερινότητα του καθενός και της καθεμιάς από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι το τέλος της ημέρας.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Υπάρχει ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει ενταχθεί στον Τακτικό Προϋπολογισμό, όπου κάθε χρόνο ψηφίζεται, σύμφωνα με αυτό στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, Ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ό,τι έρχεται και μάλιστα αναζητούμε απορροφήσεις. Φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα υπερβαίνει τα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισεκατομμύρια θα είναι η απορρόφηση από το ταμείο ανάκαμψης.
Οι πόροι υπάρχουν, επομένως πληρώνονται όλα από το ταμείο ανάκαμψης. Τώρα, ως προς τους εθνικούς πόρους, επειδή υπάρχει ένας προγραμματισμός των πληρωμών, προφανώς κάθε μήνα αποδεσμεύουμε πόρους έτσι ώστε να πληρώνονται σύμφωνα με αυτά τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την κάθε Περιφέρεια και το κάθε υπουργείο».
Οι ξένες επενδύσεις
Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανέφερε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και όχι μόνο, πρωταθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο, να έρχονται και να επενδύουν στην Ελλάδα.
Παραδείγματος χάρη, η Phfizer, η Amazon, η Google, εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, επιλέγουν την πατρίδα μας γιατί ακριβώς βλέπουν ότι εδώ υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα και αυτό είναι που κάναμε από την πρώτη αρχή, από το 2019 προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το περιβάλλον, να το κάνουμε πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Προφανώς υπάρχουν και επενδύσεις στα ακίνητα, αλλά έχουμε και μεταποίηση, έχουμε και τουρισμό, έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπόρος στην είσοδο κατ ουσία στο ενεργειακό μείγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα αυτά είναι και επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Είναι δηλαδή επενδύσεις, άμεσες ξένες επενδύσεις που τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και ακίνητα και ενεργειακές επενδύσεις και μεταποίηση, αλλά γενικά ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό στην επιχειρηματικότητα».
«Αυτή τη στιγμή τρέχουν προγράμματα για τις γυναίκες για έλεγχο, προκαταρκτικό έλεγχο καρκίνου του μαστού. Ταυτόχρονα υπάρχει και το πρόγραμμα το οποίο θα τρέξει για τα καρδιαγγειακά. Υπάρχει το πρόγραμμα του Εξοικονομώ που ανακαινίζει το σπίτι μας.
Αλήθεια, αν κάποιος δει στην πραγματικότητα σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα, θα κατανοήσει ότι απευθύνονται στον κάθε ένα, στην κάθε μια.
Εξειδικευμένα εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
O κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως: «Έχουμε τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και έχουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ 21-27 διότι τελείωσε το ΕΣΠΑ 14-20. Το ΕΣΠΑ 21-27, 26 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το ταμείο ανάκαμψης στο μισό σκέλος είναι αυτά που σας είπα. Οι χορηγήσεις σε αυτά τα προγράμματα που αφορούν τον κοινωνικό χαρακτήρα και ερχόμαστε τώρα στο σκέλος των δανείων.
Εδώ έχουμε αριθμητικά τις ίδιες αιτήσεις μεταξύ μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά προφανώς τα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων είναι και μεγαλύτερα. Όμως έχουμε εξειδικευμένα εργαλεία για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που τρέχουν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Αφορούν μόνο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και εκεί μάλιστα με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 3 δίνουμε σε δύο σκέλη είτε εγγύηση ως έως 80% για μία μικρή επιχείρηση να πάρει δάνειο και ταυτόχρονη επιδότηση του επιτοκίου ή αν δεν χρειάζεται εγγύηση μία εταιρεία, τότε επιδοτούμε το 40% αφαιρούμε όλο το επιτόκιο. Δηλαδή έχει μηδενικό επιτόκιο το 40% του δανείου και το υπόλοιπο 60% το επιδοτούμε με τρεις ποσοστιαίες μονάδες, επομένως τρεις εκατοστιαίες μονάδες.
Επομένως, βλέπετε, υπάρχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και προφανώς η αντιπολίτευση ξεχνάει να αναφέρει ότι το 75% των δανείων που προέρχονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορούν εταιρείες που έχουν λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και το 81% αφορούν εταιρείες με χαμηλότερο από δύο εκατομμύρια τζίρο.
Επομένως, υπάρχουν εξειδικευμένα εργαλεία για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και το ταμείο ανάκαμψης δίνει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Προφανώς τα επιχειρηματικά σχέδια εκεί δεν είναι τόσο υψηλά όπως είναι στις μεγάλες επιχειρήσεις».
Η εξέλιξη της απορρόφησης
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι: «Σας είπα νωρίτερα ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε ότι έχει σχέση με τις εκταμιεύσεις. Σημαίνει ότι κάτι κάνουμε σωστά και νομίζω ότι αποτελούμε και παράδειγμα και για το ΕΣΠΑ και στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, είμαστε πάλι από τις πρώτες χώρες. Επομένως είμαστε ήδη στο 5ο αίτημα. Πάμε να υποβάλλουμε το 5ο αίτημα. Όταν άλλες χώρες δεν έχουν υποβάλλει καν το 3ο αίτημα.
Είμαστε λοιπόν ακριβώς όπως έχουμε σχεδιάσει τους στόχους μας για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους πόρους.
Είμαστε κοντά σε απόλυτη συνεννόηση όλα τα υπουργεία και νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, γιατί ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε και να αποδείξουμε σε όλους, σε όλη την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση μιας χώρας η οποία έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θέλει να επαναλάβει τα ίδια. Και ταυτόχρονα δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ στο όνομα όλων των συμπολιτών μας».