Πώς θα είναι το νέο «Κυβερνητικό Πάρκο» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΣΔΙΤ 30 ετών, αξίας 421 εκατ., στις 6 Σεπτεμβρίου προσφορές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα είναι το νέο «Κυβερνητικό Πάρκο» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΣΔΙΤ 30 ετών, αξίας 421 εκατ., στις 6 Σεπτεμβρίου προσφορές
«Βγήκε» η προκήρυξη για την υλοποίηση του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου Αντρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Τι θα αναπτυχθεί, τι θα παραμείνει, τι θα κατεδαφιστεί. Χώροι πρασίνου. Η στάση μετρό. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ΣΔΙΤ, η εκτιμώμενη αξία και το project.

Προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 ετών, για την υλοποίηση του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου Αντρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, κάτι που αναμένονταν, όπως μόλις προ ημερών ανέδειξε το insider.gr. Η φάση υποβολής προσφορών (αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος) ορίστηκε για τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Η Αναθέτουσα Αρχή (ΥΠΟΙΚ), μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλει στην στον ανάδοχο πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Έργου, περίπου στο ποσό των 421.000.000 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Διενεργούσα τον Διαγωνισμό Αρχή, στο όνομα, για λογαριασμό και κατ’ εντολή της Αναθέτουσας Αρχής, δηλαδή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκηρύσσει δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ» και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (Α’ Φάση του Διαγωνισμού) μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (στο εξής το «Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.»), προκειμένου, όσοι από αυτούς επιλεγούν στην Α΄ Φάση, να συμμετάσχουν στη συνέχεια της διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Τι θα αναπτυχθεί, τι θα παραμείνει, τι θα κατεδαφιστεί

Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προβλέπεται να αναπτυχθεί για να φιλοξενήσει εννέα (9) υπουργεία σε νέες και υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του Βιομηχανικού Πάρκου της ΠΥΡΚΑΛ καθώς και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Επίσης, περιλαμβάνει την κατεδάφιση εξήντα 66 υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ συνολικής κάλυψης περίπου 44.500 τ.μ. και συνολικής δόμησης περίπου 68.500 τ.μ. Από το σύνολο των 2) διατηρητέων κτιρίων σε μια έκταση περίπου 30.000 m2, τα 13 θα φιλοξενήσουν δημόσιες εγκαταστάσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Επτά διατηρητέα κτίρια θα φιλοξενήσουν διοικητικές υπηρεσίες. Τέσσερα διατηρητέα κοινόχρηστα κτίρια θα στεγάσουν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για τα διοικητικά κτίρια για αυτό και περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των μεικτών τετραγωνικών ανά εργαζόμενο. Τα συγκεκριμένα κτίρια που βρίσκονται σε κεντρική θέση στο ακίνητο θα φιλοξενήσουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις FnB του συγκροτήματος, ενώ το κτίριο αριθ. 66 προτείνεται να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο που περιλαμβάνει αμφιθέατρο, αίθουσες διαλέξεων, αίθουσες συνεδριάσεων. Συνεπώς, 11 διατηρητέα κτίρια θα εξυπηρετήσουν τις διοικητικές υπηρεσίες συνολικά. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατασκευή 4 νέων κτιρίων γραφείων με μικτό εμβαδόν περίπου 99.000 τ.μ.

Χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης, προβλέπεται η αστική ανάπλαση του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας περίπου 116.000 τ.μ. Οι χώροι πρασίνου που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο Έργο αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του πράσινου τόξου που θα συνδέει τον Υμηττό μέσω του Πάρκου Αλέξανδρου Άρη, το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και τη Γυμναστική Ακαδημία με το σταθμό του Μετρό «Δάφνη». Εντός του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων διαδρόμων κυκλοφορίας συνολικού μήκους 8.800 μέτρων που θα εξυπηρετούν αφενός τους εργαζομένους του Κυβερνητικού Πάρκου και αφετέρου το κοινό, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση σε όλο το Πάρκο Πρασίνου που θα αναπτυχθεί.

Η στάση Μετρό

Το ΥΠΟΙΚ ορίστηκε ως αναθέτουσα αρχή και κύριος του έργου της δημιουργίας χώρων διοίκησης και ελεύθερου χώρου - αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, καθώς και για τη μελέτη και κατασκευή κάθε είδους αναγκαίου έργου για τη διασύνδεση του ανωτέρω έργου με τον Σταθμό «ΔΑΦΝΗ» της Γραμμής 2 του δικτύου αστικού σιδηροδρόμου Περιφέρειας Αττικής, ιδίως τη μελέτη και κατασκευή υπόγειας σήραγγας για τη χρήση πεζών, καθώς και για τη μελέτη και κατασκευή έργων συνοδών αναπλάσεων και λοιπών αστικών παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ή άλλων ρυθμίσεων που συνάπτονται με την ανωτέρω διασύνδεση, ρητώς προβλέφθηκε ότι η λειτουργία και συντήρηση της υπόγειας σήραγγας του προηγούμενου εδαφίου διέπεται από τις κείμενες διατάξεις για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου αστικού σιδηροδρόμου της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Ποιο είναι το project

Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων γραφείων (Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης) στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Το ακίνητο όπου θα αναπτυχθεί το έργο, συνολικής επιφάνειας 154.797,34 τ.μ., στεγάζει σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.» ( «ΕΑΣ»), το οποίο λειτουργεί εν μέρει. Με την υπ’ αριθ. 14349ΕΞ/30.01.2023 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ Δ΄ 81/06.02.2023) κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για το έργο «Κατασκευή χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».

Το έργο αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», και περιλαμβάνει την δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων καθώς και αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» για την ευρύτερη περιοχή, στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Σκοπός της Σύμβασης Σύμπραξης είναι:

· η μετεγκατάσταση περίπου 14.500 δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών από υπουργεία και δημόσιους εν γένει φορείς, οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε περισσότερα από 100 μισθωμένα ή/και ιδιόκτητα δημόσια κτίρια, διασπαρμένα σε όλο το κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής,

· η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε διάφορα ακίνητα στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής σε έναν ενιαίο χώρο και

· η αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με τη δημιουργία αστικού πάρκου στον χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ.

Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής. Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.

Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το έργο αφορά στην κατασκευή νέων κτιρίων διοίκησης που θα λειτουργήσουν ως κυβερνητικό πάρκο και την δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση 66 υφιστάμενων κτιρίων και την ανακαίνιση 24 διατηρητέων κτιρίων, την κατασκευή 4 νέων κτιρίων, 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης και τον σχεδιασμό του αστικού πάρκου. Το Κυβερνητικό Πάρκο θα φιλοξενεί 9 υπουργεία σε νέα και υφιστάμενα κτίρια καθώς και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Το ακίνητο όπου θα αναπτυχθεί το Έργο, φιλοξενεί σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ, που λειτουργεί μερικώς, που ανήκει στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα («ΕΑΣ»), ενώ θα ενταχθεί στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Tο Έργο θα αναπτυχθεί πάνω στους εξής άξονες:

· Κατεδάφιση υφισταμένων βιομηχανικών κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος ΠΥΡΚΑΛ που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα

· Ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης (από βιομηχανικό κτίριο σε γραφείο) 24 υφιστάμενων κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος ΠΥΡΚΑΛ που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (τα οποία θα απαιτήσουν εκτεταμένη στατική ενίσχυση και συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης)

· Κατασκευή τεσσάρων (4) νέων κτιρίων

· Κατασκευή δύο (2) υπόγειων χώρων στάθμευσης

· Αστική ανάπλαση ολόκληρου του οικοπέδου (λαμβάνοντας υπόψιν τις προηγούμενες / τρέχουσες βιομηχανικές χρήσεις και την απαιτούμενη κλίμακα παρέμβασης)

· Παροχή μακροπρόθεσμων υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποτελούνται από 91 κτίρια (εικ.5) με συνολική επιφάνεια 88.670,54m2. και οικόπεδο που οριοθετείται από τις οδούς Ηλιουπόλεως – Ανδρέα Λεντάκη – Λεωφόρου Σμύρνης και Ελευθερωτών του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Οι στόχοι

Με την ανάπλαση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ και τη μετατροπή τους σε ένα σύγχρονο και αειφόρο Πάρκο Δημόσιας Διοίκησης, επιτυγχάνονται τρεις στόχοι, ως ακολούθως:

· Η εκ νέου χρήση υφισταμένων κτιριακών δομών και η μετατροπή τους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που υποδέχονται δημόσιες και κοινωφελείς λειτουργίες.

· Η δημιουργία πάρκου – «πνεύμονα πρασίνου» μέσα στον οικιστικό ιστό και σε προέκταση του ορεινού όγκου του Υμηττού. Το πάρκο και ο ελεύθερος δημόσιος χώρος που δημιουργούνται, συνδυάζονται και αποτελούν δίκτυο με τους υφιστάμενους κοινόχρηστους πράσινους χώρους και ενώνονται μαζί τους με ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους, βελτιώνοντας ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

· Η διατήρηση και ανάδειξη διατηρητέων όψεων και κτιρίων που αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Συνοπτικά ο ΙΦΣ:

• θα εκπονήσει τις μελέτες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του Έργου, με βάση τυχόν στοιχεία ή/και μελέτες που θα παρασχεθούν από την Αναθέτουσα Αρχή πριν από τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού και τη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και θα μεριμνήσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του Έργου,

• θα κατασκευάσει το Έργο, περιλαμβανομένης μίας υπόγειας σήραγγας πεζών με σκοπό τη διασύνδεση του Έργου με το σταθμό μετρό Δάφνη, και θα προμηθευτεί και εγκαταστήσει τον εξοπλισμό προκειμένου οι υποδομές και χώροι να είναι πλήρως διαθέσιμοι προς εκμετάλλευση και χρήση για το σκοπό που προορίζονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, την τεχνική του προσφορά και τις εκπονηθείσες μελέτες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Σύμπραξης, με στόχο την επίτευξη των Προδιαγραφών Έργου της Σύμβασης Σύμπραξης, σημειώνεται δε ότι, στο πλαίσιο της κατασκευής του Έργου, θα απαιτηθούν εργασίες απορρύπανσης του Ακινήτου και απομάκρυνσης επιβλαβών ή/και επικίνδυνων υλικών (π.χ. αμιάντου) σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου που θα εκδοθεί από την αρμόδια αρχή,

• θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία συνίσταται, στην προγραμματισμένη συντήρηση, τη διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση (αντικαταστάσεις κύκλου ζωής), την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών την επιστασία της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των συστημάτων των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο παροχής υπηρεσιών, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ, εξαιρουμένης της υπόγειας σήραγγας πεζών, της οποίας η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση θα αναληφθεί από την Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

• θα αναλάβει την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων του Έργου, που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης, τόσο κατά την περίοδο μελέτης και κατασκευής του Έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και την ασφάλιση των ευθυνών που απορρέουν από τη κατασκευή και λειτουργία αυτών,

• θα επιστρέψει το Έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Σύμπραξης στο τέλος της συμβατικής περιόδου,

Γίνεται μνεία ότι εφόσον κατά την οριστικοποίηση του φυσικού αντικειμένου του Έργου στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού απαιτηθεί αντίστοιχη προσαρμογή του προϋπολογισμού του Έργου, η Αναθέτουσα Αρχή διατηρείτο δικαίωμα να μειώσει την εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Σύμπραξης και πάντως για ποσό που αντιστοιχεί, κατά ανώτατο όριο, στο τριάντα τοις εκατό (30%) της εκτιμώμενης αξίας της Σύμβασης Σύμπραξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Ποια εναλλακτικά μέτρα εξετάζει για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Οι επενδύσεις, η ΕΤΕπ, τα τιμολόγια

Αστικές Συγκοινωνίες: Νέος μεγάλος διαγωνισμός για 700 ηλεκτρικά λεωφορεία και τρόλεϊ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

Intrakat: Ρουμανία, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις οι στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης –Εξαγορές, μεγέθη, στόχοι και μετασχηματισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider