Eurogroup για προϋπολογισμούς κρατών: Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup για προϋπολογισμούς κρατών: Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση τον Δεκέμβριο
Ραντεβού τον Δεκέμβριο για τους προϋπολογισμούς κρατών - μελών της ΕΕ δίνει το Eurogroup.

Ραντεβού τον Δεκέμβριο για τους προϋπολογισμούς κρατών - μελών της ΕΕ δίνει το Eurogroup, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε συζήτηση για τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης για το 2025.

«Τα δημοσιονομικά σχέδια των κυβερνήσεων θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της ζώνης του ευρώ. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι συμβατές και σύμφωνες με όσα ορίζει το αναθεωρημένο πλαίσιο, αρχής γενομένης από τους προϋπολογισμούς του 2025» προστίθεται.

Παράλληλα, απευθύνεται νέο κάλεσμα για συνέχιση της ενίσχυσης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, με στόχο να υποστηριχθεί η αποπληθωριστική διαδικασία και να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα υπό το φως των μακροοικονομικών προοπτικών, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνεται η δέσμευση των κρατών – μελών για περικοπές δαπανών και μείωση του χρέους.

«Να διασφαλίσουμε την ταχεία και συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, να προωθήσουμε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ανθεκτικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και να αποτρέψουμε τα υπερβολικά κρατικά ελλείμματα», αναφέρει η απόφαση του Eurogroup.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος για να μειώσουν τον δανεισμό μετά από χρόνια υψηλότερων δαπανών για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξαιτίας της πανδημίας Covid και της ενεργειακής κρίσης. Οι ΥΠΟΙΚ του νομισματικού μπλοκ συμφώνησαν ότι «μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να είναι απαραίτητη», δεδομένης της ανάγκης «μείωσης των υψηλών επιπέδων ελλείμματος και χρέους».

«Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και να ενισχύει τον συντονισμό της πολιτικής του. Θα αναθεωρήσουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2025» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θερινές εκπτώσεις: Κατώτερη των προσδοκιών η έναρξη της σεζόν – Πού στρέφει τις ελπίδες του ο εμπορικός κόσμος

«Κοκκίνισαν» οι ευρωαγορές: Απώλειες 1% στην εβδομάδα της ΕΚΤ

Ζελένσκι: Νέα ειρηνευτική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο - Η Ρωσία θα πρέπει να συμμετάσχει

gazzetta
gazzetta reader insider insider