ΗΠΑ - Κίνα: «Μάχη» για τα υποθαλάσσια καλώδια του ίντερνετ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - Κίνα: «Μάχη» για τα υποθαλάσσια καλώδια του ίντερνετ
Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου Διαδικτύου, μεταφέροντας το 99% της παγκόσμιας διηπειρωτικής κίνησης δεδομένων

Σε νέο επίπεδο έχουν περάσει οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας και αυτό είναι τεχνολογικό και υποθαλάσσιο.

Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου Διαδικτύου, μεταφέροντας το 99% της παγκόσμιας διηπειρωτικής κίνησης δεδομένων. Εκατοντάδες και τεράστια, θαμμένα βαθιά κάτω από το νερό, εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 1,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς τηλεπικοινωνιών TeleGeometry. Από τις αρχές του 2024, η TeleGeometry είπε ότι τα δεδομένα της εντόπισαν 574 ενεργά και προγραμματισμένα υποθαλάσσια καλώδια. Ο αριθμός των υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλο τον πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για κίνηση δεδομένων που προκλήθηκε από την εξάπλωση της ροής βίντεο και των υπηρεσιών cloud.

Και πλέον γίνονται μια νέα πηγή πιέσεων στις διεθνείς σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο πως τα υποθαλάσσια καλώδια έγιναν πρωτοσέλιδα νωρίτερα φέτος, αφού τέσσερα από τα 15 κρίσιμα υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα κόπηκαν εν μέσω επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν σε ισραηλινά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΗΠΑ και Κίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο (και) αυτή της διαμάχης.

Πηγή διαμάχης σε θέματα εθνικής ασφάλειας

Τα υποθαλάσσια καλώδια παραδοσιακά ανήκαν και λειτουργούσαν από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πιο πρόσφατα, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Meta, η Google, η Microsoft και η Amazon, επένδυσαν σημαντικά ποσά για να καταθέσουν τα δικά τους καλώδια.

Το 2021, η Meta και η Google ανακοίνωσαν σχέδια για την τοποθέτηση δύο τεράστιων υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν τη δυτική ακτή των ΗΠΑ με τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Τα καλώδια Echo και Bifrost trans-Pacific αναμένεται να αυξήσουν τη χωρητικότητα δεδομένων μεταξύ των περιοχών κατά 70% και να βελτιώσουν την αξιοπιστία του Διαδικτύου.

Η Meta επενδύει και στα δύο καλώδια, ενώ η Google υποστηρίζει μόνο την Echo. Η Meta ανακοίνωσε προηγουμένως σχέδια για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 37.000 χιλιομέτρων γύρω από την Αφρική για να της παρέχει καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η Google εργάζεται επίσης σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που ονομάζεται Equiano που στοχεύει να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάιο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ιδιωτικά εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google και Meta ότι τα υποθαλάσσια καλώδια στην περιοχή του Ειρηνικού θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα στην κατασκοπεία από κινεζικά επισκευαστικά πλοία.

Η Submarine Systems, μια κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εταιρεία που βοηθά στην επισκευή διεθνών καλωδίων, φαινόταν να κρύβει τις τοποθεσίες των σκαφών της από ραδιοφωνικά και δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης, σύμφωνα με το WSJ.

Η Εσθονία, εν τω μεταξύ, είπε ότι η Κίνα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε ένα αίτημα έξι μηνών να βοηθήσει τη χώρα στην έρευνά της για ένα κινεζικό πλοίο που υποπτεύεται ότι έκοψε δύο από τα υποθαλάσσια καλώδια του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε έκτοτε ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Εσθονία για να συνεργαστεί στην έρευνα.

Αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν πώς τα υποβρύχια καλώδια γίνονται πηγή διαμάχης σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Τα δεδομένα που στέλνουν αυτά τα δίκτυα μπορεί να περιλαμβάνουν επικοινωνίες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού διπλωματικών αποστολών, των επιχειρήσεων ασφαλείας και της συλλογής πληροφοριών.

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι νέες και έχουν τεκμηριωθεί ευρέως.

Τον Μάρτιο του 2023, μια έκθεση του Reuters ανέφερε ότι μια επιτροπή που ονομάζεται Team Telecom εργαζόταν για να αποτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο καλώδιο να συνδέει απευθείας το έδαφος των ΗΠΑ με την ηπειρωτική Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ λόγω φόβων για κινεζική κατασκοπεία.

Πολλά διεθνή έργα υποθαλάσσιων καλωδίων φέρεται να παρακάμπτουν την Κίνα σήμερα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων και της διευρυνόμενης γεωπολιτικής επιρροής του Πεκίνου. Η Κίνα έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξει τη δική της υποθαλάσσια καλωδιακή υποδομή για να ανταγωνιστεί αυτήν των Η.Π.Α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζέι Ντι Βανς: O «Χίτλερ της Αμερικής» και οι επαφές με την Silicon Valley

Hugo Boss: Υποβάθμιση του guidance για τις πωλήσεις του 2024 - Βουτιά για τη μετοχή

Κοντά σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider