Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά για πρώτη φορά από το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά για πρώτη φορά από το 2022
Αύξηση σημειώνει, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνά για τον τραπεζικό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αύξηση σημειώνει, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνά για τον τραπεζικό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το 16% των δανειστών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (BLS) της ΕΚΤ ανέφεραν αύξηση της ζήτησης για δάνεια από νοικοκυριά το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, την πρώτη από το 2022, με τους ερωτηθέντες μάλιστα να αναμένουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί αυτό το τρίμηνο.

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης ότι η ζήτηση από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Ενώ αυξήθηκε στη Γερμανία και την Ισπανία, συνέχισε να μειώνεται στη Γαλλία και την Ιταλία, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου συνέχισαν να ασκούν ανασχετικές πιέσεις στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις», ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη. «Ταυτόχρονα, η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες για διαρκή αγαθά στήριξαν θετικά τη ζήτηση από τα νοικοκυριά» τονίζεται.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία δανεισμού αποτελούν βασικό στοιχείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς καθορίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να παραμείνουν σε στάση αναμονής κατά τη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια κίνηση μόνο τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει με αργό ρυθμό τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομική ανάκαμψη στο μπλοκ των 20 χωρών θα αρχίσει σιγά-σιγά να εδραιώνεται. Ωστόσο, οι πρόσφατοι δείκτες έχουν εγείρει ορισμένες αμφιβολίες για την ανάκαμψη, καθώς οι επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global έδειξαν επιβράδυνση της δυναμικής.

«Η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την καθαρή αυστηροποίηση για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις», αναφέρει η ΕΚΤ. «Ο ανταγωνισμός συνέβαλε στη χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για τα στεγαστικά δάνεια».

Για το τρίτο τρίμηνο, οι τράπεζες βλέπουν μια μέτρια καθαρή σύσφιξη για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και αμετάβλητα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Ο οικονομολόγος της ING Bert Colijn τόνισε ότι η έρευνα παρείχε «μικρές θετικές σημειώσεις», αλλά παρόλα αυτά άφησε «αρκετό περιθώριο» στην ΕΚΤ να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Υποχώρησε η εμπιστοσύνη των επενδυτών - Για 1η φορά σε έναν χρόνο

ΗΠΑ - Κίνα: «Μάχη» για τα υποθαλάσσια καλώδια του ίντερνετ

Κοντά σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider