Παπαθανάσης: Σημαντική πρόοδος στα επενδυτικά εργαλεία – Έρχονται νέα προγράμματα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Σημαντική πρόοδος στα επενδυτικά εργαλεία – Έρχονται νέα προγράμματα
Τα επενδυτικά εργαλεία προσφέρουν την καλύτερη δυνατή στήριξη στην ελληνική επιχειρηματικότητα για να αυξηθεί η πρόσβαση στις τράπεζες που είχε προσκόμματα κυρίως στο πεδίο των εγγυήσεων και σε στοιχεία των οικονομικών τους καταστάσεων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανασης.

Τα επενδυτικά εργαλεία προσφέρουν την καλύτερη δυνατή στήριξη στην ελληνική επιχειρηματικότητα, για να αυξηθεί η πρόσβαση στις τράπεζες που είχε προσκόμματα κυρίως στο πεδίο των εγγυήσεων και σε στοιχεία των οικονομικών τους καταστάσεων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανασης, ο οποίος προανήγγειλε νέες δράσεις από υπόλοιπα στα προγράμματα Δίκαιης Μετάβασης.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε για τον τριμηνιαίο απολογισμό αναφορικά με τα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών, ανέλυσε την πρόοδο στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΕΣΠΑ 2021- 2027 και στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι σημαντική, ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης και για την υλοποίηση των επενδυτικών έργων.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως τα σημαντικά εργαλεία τα οποία διαθέτει η πολιτεία προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα έχουν μεγάλη σημασία γιατί δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο «για να μπορέσουμε να τρέξουμε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα». «Δεν έχουμε δικαίωμα να μπορέσουμε ούτε ένα ευρώ τον ευρωπαϊκών πόρων και των εθνικών πόρων» ανέφερε. «Έχουμε περάσει μία οικονομική κρίση δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω, πρέπει να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να διοχετεύσουμε τους πόρους στην οικονομία», πρόσθεσε αναφέροντας ότι φέτος υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων ετών, άνω των 12 δις ευρώ «και στοχεύουμε να το υλοποιήσουμε στο ακέραιο».

Η πορεία υλοποίησης

Για το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης ανέφερε πως είναι το πρώτο ανάλογο στην ΕΕ και έχει αξία 1,6 δισ. ευρώ με προσκλήσεις στο 44,41% του ποσού. Ενδεικτικά από το την ενίσχυση των υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων στη Δ. Μακεδονία μέσα από τη διαδικασία του De Minimis υπήρχαν αιτήσεις 22,9 εκατ. ευρώ που κάλυψε στο 109% του ποσού. Για την ίδρυση επιχειρήσεων τη Μεγαλόπολη επίσης υπερκαλύφθηκε.

Από τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό της ΕΕ, οι επιδοτήσεις στη Δ Μακεδονία έγιναν αιτήσεις 150 εκατ. ευρώ (έναντι 45 εκατ. προϋπολογισμού). Για νέες μεγάλες επιχειρήσεις υπήρχε χαμηλότερη κάλυψη (από 52 εκατ. ευρώ στα 36 εκατ. ευρώ) και αφορά σε 6 επιχειρήσεις. Στη Μεγαλόπολη αντίστοιχα υπήρξε μόνο μία αίτηση για νέες υπό σύσταση. Τα χρήματα που περίσσεψαν θα ενσωματωθούν σε νέα προκήρυξη για τις ίδιες περιοχές. Κυρίως πρόκειται για επενδύσεις στο κλάδο τροφίμων, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες. Συνολικά η κάλυψη είναι στο 140% στις δράσεις έναρξης δραστηριότητας στην περιοχή.

Στο πεδίο των ΣΔΙΤ παρέθεσε τα έργα που είναι σε εξέλιξη με προσωρινούς αναδόχους σε πολλά έργα και ειδικά στις 17 σχολικές υποδομές στη Κ. Μακεδονία υπάρχει οριστικός ανάδοχος και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης το Φθινόπωρο. Στα έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη 8 διαδικασίες. Η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το εμβληματικό έργο στο Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης θεωρείται η πιο σημαντική κίνηση με την μετεγκατάσταση 9 υπουργείων αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα από τη δημιουργία του Πάρκου.

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανέλυσε την πρόοδο στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) το οποίο με 2,2 δισ. ευρώ στηρίζεται σε δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυήσεων (1,8 δισ. ευρώ με υποταμεία για γενική και νεοσύστατη επιχειρηματικότητα) και το Ταμείο Δανείων (460 εκατ. ευρώ). Ανέλυσε τα προγράμματα που δρομολογούνται με το αγροτικό ταμείο με συνολική δυνατότητα 107 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, 174 εκατ. ευρώ και 140 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τη ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία, αλλά και το ταμείο οπτικοακουστικών μέσων.

Συνολικά, πάνω από 4 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων είναι ενεργές στο πεδίο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αυτή την περίοδο επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαββός. Αναφέροντας επίσης πως μέχρι σήμερα συνολικά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι χορηγήσεις είναι 9,7 δις ευρώ με εκταμιεύσεις 9,3 δις ευρώ από 46.843 δάνεια.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέλυσε την πορεία των 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών venture capital / private equity εκ των οποίων έχουν δεσμευθεί 720 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2024 θα φτάσει το ποσό στα 1,1 δισ. ευρώ μέσω 31 Funds που θα μοχλεύσουν ανάλογης αξίας ποσό από την αγορά.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, περιέγραψε την πρόοδο στα Προγράμματα για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κ. Νίκος Σέργης ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό για όλες τις συμπράξεις που είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕπ: «Ομπρέλα» εγγυήσεων 700 εκατ. για δάνεια 1,4 δισ. σε εταιρείες άνω των 250 εργαζομένων

ΤΑΙΠΕΔ: Σε επενδύσεις (και όχι στο χρέος) το 50% των εσόδων αξιοποίησης λιμένων - Ο διευρυμένος ρόλος

Μυλωνάς: Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους, νέα δάνεια 7 δισ. ετησίως την τελευταία 3ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider