ΕΕΕΠ: Σχεδιάζει «άγρυπνο μάτι» για την ελληνική και διεθνή αγορά παιγνίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Σχεδιάζει «άγρυπνο μάτι» για την ελληνική και διεθνή αγορά παιγνίων
Στη δημιουργία εφαρμογής για καταγραφή και διαρκή παρακολούθηση δεικτών και πληροφοριών της αγοράς των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού προχωρά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. 

Στη δημιουργία εφαρμογής για καταγραφή και διαρκή παρακολούθηση δεικτών και πληροφοριών της αγοράς των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού προχωρά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Ήδη ενέκρινε δαπάνη προϋπολογισμού μέχρι του 12.500 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24% για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης της συγκεκριμένης εφαρμογής, συνολικής διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Η καταγραφή και η παρακολούθηση της αγοράς παιγνίων αποτελεί προτεραιότητα για την Ανεξάρτητη Αρχή καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του νέου στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει την αποτελεσματική προστασία των παικτών και βελτιστοποίηση του συνολικού θετικού αποτυπώματος της αγοράς των παιγνίων.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη ενότητα έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στον τρόπο προστασίας των παικτών από την ΕΕΕΠ με δράσεις κανονιστικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως με επέκταση αυτών των δράσεων στη διαρκή παρακολούθηση των αρνητικών επιπτώσεων της συμμετοχής στα παίγνια, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για το διαρκή περιορισμό των επιπτώσεων και τη στήριξη των παικτών που αναπτύσσουν εθισμούς και προβληματικές συμπεριφορές.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην αγορά των παιγνίων, δηλαδή τους παρόχους, με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση της θετικής προσφοράς τους στην κοινωνία. Όπως αναφέρεται από την ΕΕΕΠ η προσφορά τους δεν εξαντλείται μόνο στους φόρους και τα δικαιώματα που καταβάλλουν στο Δημόσιο, αλλά εκτείνεται σε ένα πλήθος δράσεων με άμεσα και δευτερογενή αποτελέσματα.

Για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού άξονα απαιτείται η διαρκής συνεργασία της ΕΕΕΠ με τους παρόχους, με φορείς υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων, με εξιδεικευμένα, σε αυτό το πεδίο, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλους συλλογικούς ερευνητικούς φορείς.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΕΕΠ αναφέρει ότι απαιτείται και η διαμόρφωση σταθερών δομών, όπως ένα είδος «παρατηρητηρίου», που θα παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της αγοράς παιγνίων, αλλά και ζητήματα που αφορούν τους παίκτες. Θα μετράει, θα αξιολογεί και θα εισηγείται τη λήψη μέτρων που θα βελτιώνουν την κοινωνική προσφορά των παρόχων και θα περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις συμμετοχής στα παίγνια.

Καθώς η ελληνική αγορά παιγνίων συνεχίζει την ανοδική της πορεία, απαιτείται και συνεχή εποπτεία και καταγραφή που θα οδηγήσει και στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγο που, όπως αναφέρει η Hellenic Gaming Association (HGA), τροφοδοτείται από την υπερφορολόγηση του κλάδου.

Η υπερφορολόγηση

Η Hellenic Gaming Association (HGA) συμμετείχε ως Gold Sponsor στο 28th Annual Economist Government Roundtable, αναδεικνύοντας την θετική πορεία του Online Gaming στην Ελλάδα και επισημαίνοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου.

Η HGA υπογράμμισε την ανάγκη για δράση σε δύο βασικά πεδία:

- Δημιουργία hub για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών: Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε αυτό το πεδίο, ενώ το ελληνικό online gaming διαθέτει μεγάλο δυναμικό για εξαγωγές. Απαιτείται σειρά ρυθμίσεων από την Πολιτεία, βελτίωση ταχυτήτων Internet και παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις.
- Δημιουργία live studios για casino games: Η δημιουργία τέτοιων studios θα εξυπηρετούσε operators διεθνώς.

Επιπλέον, η HGA εξέφρασε ανησυχία για την υπερφορολόγηση του κλάδου: «Ο φόρος που αποδόθηκε για το 2023, στα 868 εκ. ευρώ GGR, ήταν 525 εκ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 60%. Το online gaming είναι entertainment και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τσιγάρα ή αλκοόλ. Η υπερφορολόγηση ενισχύει τον παράνομο τζόγο, με την εκτίμηση της ΕΕΕΠ να αγγίζει τα 1 δισ. ευρώ ετήσια» επεσημάνθηκε.

Η HGA ανέφερε την ανάγκη για συντονισμένη δράση από την Πολιτεία για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου: «Η HGA έχει ήδη προχωρήσει σε μηνύσεις παράνομων εταιρειών, influencers, καθώς και σε ενημέρωση αρμόδιων υπηρεσιών. Θα ήταν χρήσιμο η ΕΕΕΠ όπου εξειδικεύεται στο θέμα, να πλαισιωθεί με στελέχη από Οικονομική Αστυνομία, Ηλεκτρονικό Έγκλημα, Τραπεζικό Σύστημα και Αρχή Ξεπλύματος. Επίσης θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη δημιουργία θεσμού Εισαγγελέα Παιγνίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τέλος η συνεργασία με την Πολιτεία είναι απαραίτητη για την προστασία των παιχτών, την ανάπτυξη του κλάδου και την αποτροπή της αύξησης του παράνομου τζόγου» κατέληξαν τα στελέχη της HGA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider