Ρεύμα: Κατατίθεται η τροπολογία για το έκτακτο τέλος – Στα 10 ευρώ το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Κατατίθεται η τροπολογία για το έκτακτο τέλος – Στα 10 ευρώ το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς
Ενεργοποιείται το έκτακτο τέλος που θα επιβάλει η κυβέρνηση καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών με την τροπολογία του ΥΠΕΝ να αναμένεται να κατατεθεί άμεσα.

Ενεργοποιείται το έκτακτο τέλος που θα επιβάλει η κυβέρνηση καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών με την τροπολογία του ΥΠΕΝ να αναμένεται να κατατεθεί άμεσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα αφορά σε πρώτη φάση στις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο.

Η ανάκτηση των υπερκερδών θα γίνει με έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική Μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στις εταιρείες που διαθέτουν μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο. Το μέτρο εφαρμόστηκε από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η διάρκεια επαναφοράς του θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, με έναρξη τον Ιούλιο. Θα υπολογίζεται στην ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες, ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τα έσοδα να αξιοποιούνται για τις επιδοτήσεις.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά όταν υπάρχουν "ουρανοκατέβατα κέρδη», δηλαδή κέρδη τα οποία προέκυψαν όχι επειδή κάποιος έχει αυξημένο κόστος, αλλά από την αύξηση της ζήτησης και την αδυναμία προσφοράς. Αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» δεν μπορούν να πλήξουν τους καταναλωτές», ανέφερε.

Ο έκτακτος φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς κατατίθεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάταξη του Υπερταμείου που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου, αφού γνωστοποιηθούν από τους προμηθευτές τα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα οικιακά τιμολόγια τον Αύγουστο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η στήριξη θα παρασχεθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες, εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το ύψος της επιδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 10 ευρώ / μεγαβατώρα το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Σκυλακάκης: Τελειώνει μέχρι το τέλος του έτους η επιδότηση στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider