Προσδοκίες να αναστραφούν οι κακές επιδόσεις που καταγράφονται παγκοσμίως στην ανακύκλωση και να αναπτυχθεί περαιτέρω η κυκλική στρατηγική δημιουργούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης αποβλήτων. Η πρόσφατη έρευνα της SkyQuest προβλέπει ότι η αγορά διαχείρισης απορριμμάτων θα φτάσει σε αξία τα 2,07 τρισ. δολάρια έως το 2031, καταγράφοντας σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 5,4% από τώρα και σε βάθος επταετίας. Βασικός μοχλός ανάπτυξης θα είναι η αύξηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Η προοπτική αυτή ενισχύει τις ελπίδες για αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της ακατάλληλης διάθεσης αποβλήτων με την αγορά να αναμένει ότι θα αναστραφεί μια ακόμη αρνητική επίδοση. Σύμφωνα με την SkyQuest Technology, το 58,3% των απορριμμάτων συλλέγεται και το 18% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται παγκοσμίως.
Οι παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης αποβλήτων
Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων περιλαμβάνει μια σειρά υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, μεταφοράς, διαλογής, ανακύκλωσης και διάθεσης απορριμμάτων μέσω αποτέφρωσης ή υγειονομικής ταφής. Ο τομέας έχει αναπτυχθεί λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, της αστικοποίησης και του καταναλωτισμού, και τα δημοτικά σκουπίδια αποτελούν πλέον σημαντικό τμήμα της αγοράς.
Η άνοδος της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης και η αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων, οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς. Τα αστικά στερεά απόβλητα ή ΑΣΑ είναι τα απόβλητα που παράγονται σε αστικές περιοχές από επιχειρήσεις και κατοικίες. Η κύρια βιομηχανία στον παγκόσμιο τομέα διαχείρισης απορριμμάτων είναι τα αστικά στερεά απόβλητα ή MSW. Αποτελείται από σκουπίδια που παράγονται σε αστικές περιοχές από επιχειρήσεις, σπίτια και κρατικούς φορείς. Αυτό καλύπτει συνηθισμένα πράγματα που δεν θεωρούνται επιβλαβή, όπως απορρίμματα τροφίμων, υλικά συσκευασίας, χαρτί και πλαστικό. Η σημαντική ποσότητα απορριμμάτων που προέρχονται από αυτές τις πηγές υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Ταυτόχρονα, η αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων οδηγεί σε περισσότερα εμπορικά απόβλητα. Τα υλικά συσκευασίας, τα είδη γραφείου, τα απόβλητα τροφίμων από ξενοδοχεία και εστιατόρια και άλλα μη επικίνδυνα σκουπίδια από εμπορικές επιχειρήσεις θεωρούνται απόβλητα που παράγονται κατά τη διάρκεια εμπορικής δραστηριότητας. Αυτό το είδος αποβλήτων είναι γνωστό ως εμπορικά απόβλητα και οδηγεί στην ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης αποβλήτων του συγκεκριμένου τομέα. Οι κανονιστικοί περιορισμοί και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι δύο από τους κύριους λόγους που παρακινούν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν στρατηγικές βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, κάτι το οποίο μεταξύ άλλων οδηγεί στην αναγκαιότητα εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι κανονισμοί για τα μηδενικά απόβλητα θέτουν την Ασία-Ειρηνικό στην πρώτη γραμμή στην αγορά διαχείρισης αποβλήτων
Πολλές χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν εφαρμόσει κανονισμούς μηδενικών αποβλήτων. Για παράδειγμα, η Ινδία αναπτύσσει την εκστρατεία της «καθαρής Ινδίας» και μυεί τον πληθυσμό στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για προγράμματα που βοηθούν τον γενικό πληθυσμό να εκπαιδευτεί και να μάθει την αξία των αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε πρακτικές ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων που είναι οικολογικά επωφελείς, γεγονός που ενισχύει την τοπική οικονομία. Η ταχεία αύξηση της παραγωγής σκουπιδιών που συνδέεται με την αστικοποίηση και τη βιομηχανία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξάνει το κόστος των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.
Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη για υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων αυξάνεται ραγδαία στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής για διάφορους σημαντικούς λόγους. Κατά κύριο λόγο, η περιοχή πρέπει να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό παραγωγής απορριμμάτων και αυστηρούς νόμους προστασίας του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση. Τέτοιοι κανονισμοί, οι οποίοι επιβάλλουν τα κατάλληλα πρότυπα διάθεσης απορριμμάτων και προωθούν την ανακύκλωση, αυξάνουν τη ζήτηση για συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων αιχμής.