Την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στην υποδομή με στελέχη της Gastrade, φορέα υλοποίησης και διαχείρισης του πλωτού τέρμιναλ «υποδοχής» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Malinov πρόσθεσε πως στις 15 Αυγούστου θα ξεκινούσε η δήλωση φορτίων LNG από τις εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν το FSRU ως «πύλη» για εισαγωγή αερίου. Η κατανομή των χρονοθυρίδων (slots) θα γίνει προς το τέλος του μήνα.
Ο Βούλγαρος αξιωματούχος τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης την 1η Οκτωβρίου θα συμπέσει επίσης με την έναρξη της επόμενης περιόδου προμήθειας φυσικού αερίου. «Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού αυτό το φθινόπωρο θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν όψει της πιθανής διακοπής μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από την αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Τεχνικό πρόβλημα
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία αποτελεί μέτοχο της Gastrade, κατέχοντας το 20% της εταιρείας μέσω της κρατικής Bulgartransgaz. Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν επίσης το «παρών», με αντίστοιχα μερίδια, η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Gaslog.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU θα γινόταν τον περασμένο Απρίλιο, ο οποίος ωστόσο ανατράπηκε λόγω τεχνικού προβλήματος. Το πρόβλημα αυτό είχε να κάνει με την παρουσία νερού στο δίκτυο αγωγών που συνδέει το τέρμιναλ με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς αερίου. Για την απομάκρυνση του νερού, πραγματοποιούνται ελεγχόμενες εγχύσεις καυσίμου από το FSRU στο ελληνικό σύστημα.
Το FSRU αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).
Δεύτερη «πύλη» στην Ελλάδα
Με την έναρξη λειτουργίας του, η χώρα μας θα αποκτήσει μία δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου αερίου, μετά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και προμηθευτών φυσικού αερίου.
Παράλληλα, το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.
Είναι ενδεικτικό ότι το έργο στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, για μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.