Προϋπολογισμός: Συνεχίζονται τα φορολογικά υπερέσοδα – Στα 450 εκατ. ευρώ ο «κουμπαράς»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός: Συνεχίζονται τα φορολογικά υπερέσοδα – Στα 450 εκατ. ευρώ ο «κουμπαράς»
Με το δεξί ξεκίνησε η περίοδος είσπραξης φόρων εισοδήματος για το 2024 δείχνοντας πως η υπεραπόδοση έναντι των στόχων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες έχει τις προοπτικές να συνεχιστεί. 

Με το δεξί ξεκίνησε η περίοδος είσπραξης φόρων εισοδήματος για το 2024 δείχνοντας πως η υπεραπόδοση έναντι των στόχων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες έχει τις προοπτικές να συνεχιστεί και άρα μπορεί να ανοίξει και ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για έκτακτες παροχές. Και αυτό διότι ο κουμπαράς των επιπλέον εσόδων σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο «επικαιροποιημένος» προϋπολογισμός φτάνει ήδη τα 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιούλιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 7,79 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,05 δισ. ή 15,7% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2024.

Η επίδοση αυτή αποδίδεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αι Οικονομικών κυρίως στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2023.

Και αυτό παρά το γεγονός πως οι προθεσμίες για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ή της εφάπαξ πληρωμής με έκπτωση 3% πήραν μικρή παράταση έως τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα και άρα ένα κομμάτι των εσόδων του Ιουλίου θα υπολογιστεί ταμειακά αυτόν τον μήνα.

Σταθερή η υπεραπόδοση

Η υπεραπόδοση των φόρων καταγράφεται σταθερά όλους τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα έσοδα από φόρους να είναι αυξημένα κατά 2,31 δισ. ή 6,7% έναντι του στόχου.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων από την αρχή του έτους έως και σήμερα υπολογίζεται δημοσιονομικά στην προηγούμενη χρονιά, καθώς αφορούν φόρους εισοδήματος του 2023, αλλά ακόμη και για τα έσοδα που μετράνε δημοσιονομικά στη φετινή χρονιά έχει ήδη καταγραφεί υπέρβαση των στόχων κατά 1,67 δισ. ευρώ. έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2024.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνεται πως τα 1,23 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων για το 2024 έχουν ήδη αξιοποιηθεί, καθώς κατά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο αυξήθηκαν κατά αυτό το ποσό οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμη και έτσι όμως, από τα στοιχεία φαίνεται πως μένει ένα «κουμπαράς» επιπλέον φορολογικών εσόδων της τάξης των σχεδόν 450 εκατ. ευρώ. «Κουμπαράς» που μπορεί να γεμίσει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, αν ληφθεί υπόψη πως αναμένεται αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2024 έναντι του 2023 βάσει των εκκαθαρίσεων των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φυσικές καταστροφές

Τα αν τελικά αυτή η υπεραποδόση θα οδηγήσει σε κάποιες επιπλέον παροχές εντός του 2023, μένει να φανεί. Αρμόδιοι παράγοντες πάντως φροντίζουν στις συζητήσεις τους να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, δεδομένων και των έκτακτων συνθηκών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

Στον προϋπολογισμό υπάρχει δεσμευμένο ένα ποσό περίπου 1 δισ. για ώρες ανάγκης σαν αποθεματικό ασφαλείας (καταγεγραμμένο ως «πιστώσεις υπό κατανομή»), το οποίο μέχρι και τον Ιούλιο δεν είχε πειραχτεί. Τώρα μένει ο λογαριασμός των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, ειδικά στην Αττική, ώστε να γνωρίζουμε τι ποσό θα απαιτηθεί για τις δαπάνες αποκατάστασης και την αρωγή των πληγέντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καλάθι» ΔΕΘ: Στεγαστικό, στήριξη οικογενειών και έκτακτο επίδομα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Συνεχίζει να χάνει «τουριστικό» έδαφος η Μύκονος

Το σχέδιο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από το 2025 και το σενάριο - έκπληξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider