Οι Γερμανοί φοβούνται το Ψηφιακό Ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Γερμανοί φοβούνται το Ψηφιακό Ευρώ
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, περίπου οι μισοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν.

Σε μια γραφική πόλη κρασιού, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη, βρίσκεται ένα κρυμμένο καταφύγιο που για δεκαετίες ήταν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Γερμανίας. Χτισμένο το 1962, φιλοξενούσε εναλλακτικά γερμανικά μάρκα, σε περίπτωση που οι εχθροί του Ψυχρού Πολέμου της Δυτικής Γερμανίας «πλημμύριζαν» την αγορά με πλαστά χρήματα σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν υπερπληθωρισμό. Τελικά, το εφεδρικό νόμισμα δεν χρειάστηκε και καταστράφηκε το 1988.

Ωστόσο, η ανησυχία μεταξύ των Γερμανών για την ασφάλεια των χρημάτων τους παραμένει. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, περίπου οι μισοί άνθρωποι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το απόρρητο είναι η κυρίαρχη ανησυχία, με τους Γερμανούς να είναι οι πιο ανήσυχοι επ' αυτού ανάμεσα στα κορυφαία μέλη της ευρωζώνης. Η διαρκής προτίμηση που έχουν στα μετρητά αντανακλά την ανησυχία τους, με τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel να την περιγράφει ως «ιερή».

Οι ντόπιοι συνταξιούχοι που ζουν κοντά στο καταφύγιο, στην περιοχή Cochem, δηλώνουν δύσπιστοι ως προς την πιθανότητα ενός ψηφιακού ευρώ, αφού ήδη οι πληρωμές με κάρτα και μέσω διαδικτύου τους δίνουν ήδη την αίσθηση ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στις δαπάνες τους. Επίσης τονίζουν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να αφήσει τη Γερμανία επικίνδυνα εξαρτημένη από την τεχνολογία.

Μόνο οι μισοί Γερμανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό ευρώ, ενώ οι περισσότερες από τις μισές συναλλαγές στη Γερμανία γίνονται σε μετρητά, έδειξε αντιπροσωπευτική έρευνα σε 2.012 άτομα στη Γερμανία που διεξήχθη για λογαριασμό της Bundesbank τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναπτύσσει το ψηφιακό ευρώ και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα το εφαρμόσει στα τέλη του 2025, έχει επίγνωση των ανησυχιών που εκφράζονται γύρω από αυτό.

Για το απόρρητο και την ασφάλεια, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως κρυπτογράφηση δεδομένων και κατακερματισμό για να αποτρέψει μια άμεση σύνδεση μεταξύ συναλλαγών και συγκεκριμένων χρηστών. Επιπλέον, θα κάνει το νόμισμα διαθέσιμο μέσω κάρτας —όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα— για χρήση εκτός σύνδεσης. Θα προσπαθήσει επίσης να προσεγγίσει λιγότερο ψηφιακά «savvy» πολίτες και να προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, την ευκαιρία να υιοθετήσουν το ψηφιακό ευρώ.

«Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, συνυπάρχει με φυσικά μετρητά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Οκτώβριο στις X καθώς ξεκίνησε η φάση προετοιμασίας του έργου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Γερμανοί - των οποίων οι πληρωμές με κάρτα αυξάνονται σταθερά - που πρέπει να πείσει. Χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μάλτα εκφράζουν ακόμα πιο έντονα την προτίμησή τους στα μετρητά, ακόμη και όταν οι Ολλανδοί τα αποφεύγουν σχεδόν εξ ολοκλήρου για χάρη των ψηφιακών λύσεων.

Επιπλέον, οι νεότεροι Γερμανοί δεν είναι τόσο ανήσυχοι για την ιδιωτικότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών θα αρνούνταν να παράσχουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο —ακόμα και για να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών— σε σύγκριση με μόλις 10% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Ο Joachim Nagel, επικεφαλής της Bundesbank, είναι αισιόδοξος ότι ακόμη και οι ανώτεροι συμπατριώτες του μπορούν ακόμα να πειστούν για τα πλεονεκτήματα ενός ψηφιακού ευρώ.

«Πείθω την παλαιότερη γενιά λέγοντάς τους ότι τα μετρητά δεν θα εξαφανιστούν», ανέφερε τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Αν και δεν μπορώ να πείσω την 92χρονη μητέρα μου, η παλαιότερη γενιά - της οποίας θα γίνω σύντομα μέρος όταν είμαι πάνω από 60 - είναι τόσο ψηφιακά «savvy» αυτές τις μέρες που ειλικρινά δεν χρειάζεται να απευθυνθώ σε αυτούς πια. Καταλαβαίνουν τι συμβαίνει» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Μείωσε τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ στο 20% από 25% - Τι προβλέπει για τα επιτόκια

Γερμανία: Μειώνει στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στον προϋπολογισμό του 2025

Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Ευρώπη;

gazzetta
gazzetta reader insider insider