Με το που ανοίξει ξανά η Βουλή μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται να πάρουν τον δρόμο για την Ολομέλεια. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, τις ριζικές αλλαγές στις Δημόσιες Επενδύσεις, καθώς και τα νέα κίνητρα για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση ο νόμος που καταργεί το τέλος χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Στις συναλλαγές που θα παραμείνει η επιβάρυνση το τέλος χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής», το οποίο θα υπολογίζεται άμεσα ψηφιακά με ξεκάθαρους συντελεστές.
Σειρά θα πάρει το νομοσχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης μέχρι τις 30 Αυγούστου. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η συγκέντρωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις που σήμερα είναι διάσπαρτο σε διάφορες διατάξεις. Ακόμη εισάγονται νέοι μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την μακροχρόνια παρακολούθηση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος συντήρησης των έργων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αποσκοπούν στην επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή / και ευρωπαϊκούς πόρους και κατ΄ επέκταση στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων, στον καλύτερο προγραμματισμό των έργων, στην έγκαιρη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους και την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας.
Στη συνέχεια αναμένεται το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να παρουσιαστεί στο ερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά «κομμάτια». Το πρώτο έχει να κάνει με την ενίσχυση των φορολογικών κατά βάση κινήτρων για τις ενώσεις εταιρειών, το δεύτερο με επιπλέον κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις και το τρίτο με την επιπλέον στήριξη από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δράσης του ΕΣΠΑ με επιπλέον μπόνους για συγχωνεύσεις εταιρειών.
Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει και μια ρύθμιση για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, με τις όποιες παρεμβάσεις όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές να είναι μικρές, χωρίς να αλλάζει το σκεπτικό των πρόσφατων ρυθμίσεων.