Καναδάς: Προκαλεί την οργή της Κίνας με την επιβολή δασμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καναδάς: Προκαλεί την οργή της Κίνας με την επιβολή δασμών
Το Πεκίνο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του. Οι δασμοί 100% στα κινεζικά η ηλεκτρικά οχήματα θα επιβληθούν από την 1η Οκτωβρίου.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων (EV), μετά από παρόμοιες ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να επιβάλει δασμούς 25% στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Καναδάς και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν την Κίνα ότι επιδοτεί τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της, δίνοντας στις αυτοκινητοβιομηχανίες της ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η Κίνα χαρακτήρισε την κίνηση «εμπορικό προστατευτισμό» που «παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

«Μεταμορφώνουμε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας του Καναδά σε παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή των οχημάτων του αύριο, αλλά παράγοντες όπως η Κίνα επέλεξαν να δώσουν στους εαυτούς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι δασμοί του Καναδά για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, ενώ αυτοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου.

«Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας είναι αποτέλεσμα της επίμονης τεχνολογικής καινοτομίας, των καθιερωμένων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και του πλήρους ανταγωνισμού στην αγορά», αναφέρεται σε δήλωση της πρεσβείας της Κίνας στον Καναδά.

«Η ανταγωνιστικότητά της κερδίζεται χρησιμοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ακολουθώντας τις αρχές της αγοράς, αντί να βασίζεται σε κρατικές επιδοτήσεις», συμπλήρωσε η ανακοίνωση. Μάλιστα η κινεζική πλευρά «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της» και «την αποφασιστική αντίθεσή της» στην απόφαση του Καναδά.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, πίσω από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στο 100%.

Ακολούθησε η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα έως και 36,3%.

Οι δασμοί του Καναδά στα κινεζικά EV θα περιλαμβάνουν αυτούς που κατασκευάζει η Tesla στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ExxonMobil: Σχεδόν αμετάβλητη η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ως το 2050

Γαλλία: Παρατάθηκε εκ νέου η προφυλάκιση του επικεφαλής του Telegram

gazzetta
gazzetta reader insider insider