Κνοτ (ΕΚΤ): Η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική θα περιόριζε την άνοδο των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική θα περιόριζε την άνοδο των τιμών
Η «ακατάλληλη δημοσιονομική στάση» έχει παρεμποδίσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζει ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάας Κνοτ ανέφερε ότι η «ακατάλληλη δημοσιονομική στάση» έχει παρεμποδίσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπός της στον πληθωρισμό οδήγησαν σε νομισματική σύσφιξη, ενώ η δημοσιονομική πολιτική συνέχισε να είναι πολύ χαλαρή», είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κνοτ ανέφερε ότι η ΕΚΤ ανέλαβε «το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της μείωσης του πληθωρισμού». Πρόσθεσε ότι «θα ήταν επιθυμητή μια πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική». Και συμπλήρωσε ότι «οι αυξήσεις των επιτοκίων ασκούν ανοδική πίεση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο θα έπρεπε να είχε αντισταθμιστεί από υψηλότερα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Ο Κνοτ ανέφερε ότι περισσότερες δαπάνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνοδεύονται από λιγότερο δημοσιονομικό χώρο σε εθνικό επίπεδο. «Σε τελική ανάλυση, ο εθνικός και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος είναι τελικά ένα και το αυτό πρόσωπο», κατέληξε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι δισεκατομμυριούχοι του Bitcoin - Ο ιδρυτής της Binance στην 1η θέση

UBS: Οι μειώσεις των επιτοκίων βοηθούν στο soft landing των ΗΠΑ

ExxonMobil: Σχεδόν αμετάβλητη η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ως το 2050

gazzetta
gazzetta reader insider insider