UBS: Διατηρεί στο 2,5% την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Διατηρεί στο 2,5% την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024
Η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία από την ελβετική τράπεζα - Η εικόνα στην Ευρωζώνη με «αγκάθι» την Γερμανία. Τι θα κάνουν Fed και ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2024.

Σταθερή στο 2,5% διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UBS, επιβεβαιώνοντας πως η άνοδος του ΑΕΠ θα βρει στήριξη από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τα δάνεια προς καταναλωτές / ιδιώτες και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως αποτυπώνεται από τα οικονομικά δεδομένα για το δεύτερο τρίμηνο.

Η ελβετική τράπεζα υπενθυμίζει πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ανέβασε στροφές στο 3,1%, ενώ το δομικό κομμάτι ή «πυρήνας» (εκτός ενέργειας και τροφίμων) οριακά επιβραδύνθηκε με άνοδο 3,7% τον Αύγουστο. «Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο του 2024 (έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ)» τονίζει η UBS και χαιρετίζει την έγκριση του ECOFIN για το ανανεωμένο σχέδιο της Αθήνας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την Ευρωζώνη, διαβλέπει άνοδο ΑΕΠ κατά 0,6% το 2024 και 1,2% το 2025. «Αναμένουμε ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τα δημοσιονομικά θα συνεχίσουν να ασκούν αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, η χαμηλή ανεργία και η ανάκαμψη της αύξησης των πραγματικών μισθών θα στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών (55% του ΑΕΠ)» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει ήπια και άνιση, με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές να παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, ενώ προειδοποιεί πως η Γερμανία βρίσκεται στον πυρήνα της αδυναμίας της ζώνης του Ευρώ. Μάλιστα, αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της «ατμομηχανής» της ΕΕ στο 0,1% φέτος και 0,8% το 2025.

Σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός προσβλέπει μία μακρά και σταδιακή πορεία μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο (Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος, όπου θα παρουσιαστούν και οι νέες προβολές). «Αυτό θα συνεπάγεται με περικοπές κατά 50 μ.β. φέτος και 100 μ.β. το 2025, φέρνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και 2,25% το 2025. Ωστόσο, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι η δράση της θα εξαρτηθεί από δεδομένα και δεν έχει δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» διαμηνύει.

Επίσης, διαπιστώνει πως οι διεθνείς αγορές μετοχών έκλεισαν τον Αύγουστο με ισχυρό ράλι, ανακάμπτοντας από το sell off, με την ανατροπή του δυσμενούς σκηνικού στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, να οφείλεται στα πιο σταθερά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες για μια ύφεση ήταν υπερβολικές, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το ψαλίδισμα στο κόστος δανεισμού από Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JYSK: Βάζει πλώρη για τζίρο άνω των 110 εκατ. ευρώ με 63 πλέον καταστήματα στην Ελλάδα

Τράπεζες: Στρατηγικής σημασίας η Βόρεια Ελλάδα - Κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών η Θεσσαλονίκη

Attica Bank: Εγκρίθηκε η ιστορική συγχώνευση με την Παγκρήτια – Στόχος ενήμερα δάνεια 7,6 δισ. το 2027

gazzetta
gazzetta reader insider insider