Ρύθμιση χρεών προς δήμους: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση χρεών προς δήμους: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ
Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 60 δόσεις προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.

Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 60 δόσεις προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου 2024 και ενεργοποιείται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Για τους ευάλωτους οφειλέτες οι οφειλές καταβάλλονται με σημαντική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ η απαλλαγή είναι κατά 95%, ενώ εάν καταβληθεί από 13 έως 60 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 75%.

Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και αφετέρου η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αγγίζει σήμερα τα 3,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των ΔΕΥΑ με αυτές των δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Για κάθε οφειλή προς τους δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Ζώα συντροφιάς

Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη και αποστολή DNA, μειώνεται το ύψους του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η δαπάνη για τη λήψη και αποστολή DNA ανέρχεται κατ΄ ανώτατο στα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους αντί 160 που είναι σήμερα, και στα 120 ευρώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς. Η αποστολή DNA για τους ποιμενικούς σκύλους εξακολουθεί να εφαρμόζεται χωρίς να καταβάλλεται παράβολο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την παράλειψη στείρωσης ή αποστολής DNA, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε στείρωση ή αποστολή DNA του ζώου του.

Με άλλη διάταξη εκσυγχρονίζεται μετά από 50 χρόνια το πλαίσιο επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων, προκειμένου να επιβάλλεται από τους Δήμους με τρόπο δικαιότερο και αναλογικότερο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την επιβάρυνση που υφίσταται από τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής του ποσοστού από τον κάθε δήμο στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κάθε δήμου ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Ρύθμιση προτείνει ότι η παροχή γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους των ΟΤΑ αντικαθίσταται από ετήσια καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 300 ευρώ, αφορολόγητη και ακατάσχετη, προκειμένου να ωφεληθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, καθώς όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, θα λάβουν τέλος οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στην παροχή γάλακτος λόγω των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει αναρτημένο στο www.opengov.gr και στο diavoulefsiypes.gr για παρατηρήσεις έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταθερό παραμένει το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ

ΥΠΕΘΟ: Από 30/9 οι αιτήσεις για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου

Τα 7+1 κρίσιμα ορόσημα του Σεπτεμβρίου για την ελληνική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider