Ενέργεια: Έτοιμη εντός του έτους η πρώτη μελέτη για τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Έτοιμη εντός του έτους η πρώτη μελέτη για τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας
Σε εξέλιξη η προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, στο πλαίσιο της οποίας ο ΑΔΜΗΕ έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων με τους Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς σε νότια και ανατολική Γερμανία (50Hertz και TenneT). Επαφές των τριών διαχειριστών στη Θεσσαλονίκη, στη Γερμανία ο ΑΔΜΗΕ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πρώτο βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) πραγματοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (pre-feasibility study) για το έργο. Για την πραγματοποίηση της μελέτης, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια και την ανατολική Γερμανία (50Hertz και TenneT), για την ανταλλαγή δεδομένων.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε επαφές με αντιπροσώπους των 50Hertz και TenneT το προηγούμενο διήμερο στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι δύο Διαχειριστές έδωσαν το «παρών» στο 2ο Περιφερειακό Διάλογο της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MEFED 2024), το οποίο διοργανώθηκε στη συμπρωτεύουσα. Ένας δεύτερος γύρος επαφών θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς προγραμματίζεται για αυτό τον σκοπό στελέχη του Έλληνα Διαχειριστή να μεταβούν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων, η μελέτη θα εξετάσει τις καμπύλες κατανάλωσης και παραγωγής των δύο ηλεκτρικών συστημάτων, ώστε να διαφανεί κατά πόσο θα είναι επωφελής η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ τους.

Προϋπολογισμός 8,1 δισ.

Το πρότζεκτ τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο ο Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χάμπεκ αναφέρθηκε στην εξέταση των καμπυλών κατανάλωσης και παραγωγής στις δύο χώρες.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, για το Green Aegean Interconnector πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών, τον ΑΔΜΗΕ και τον TenneT, με σκοπό τη διεξοδική ανάλυση του πρότζεκτ από την ελληνική πλευρά. Στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση της μελέτης από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να γίνει μία αρχική ανάλυση για την επίδραση που θα είχε η «επικοινωνία» των δύο ηλεκτρικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει το Great Sea Interconnector στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8,1 δισ. ευρώ, ενώ ο προβλεπόμενος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του τοποθετείται στα τέλη του 2035.

Η όδευση

Το καλώδιο θα ξεκινά από την Ήπειρο και θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική, ώστε να προσαιγιαλωθεί στα παράλια της Σλοβενίας. Από εκεί θα ξεκινά το χερσαίο τελικό τμήμα του, το οποίο θα διατρέχει την Αυστρία, για να καταλήξει στη Νότια Γερμανία. Η αρχική δυναμικότητα του έργου θα είναι 3.000 MW.

Όπως έχει επισημάνει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί «κλειδί» στο να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο η χώρα μας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η εγχώρια ζήτηση δεν αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Green Aegean Interconnector πρόκειται να αποτελέσει έναν άμεσο ενεργειακό «διάδρομο» προς την κεντρική Ευρώπη, και τα εκεί κέντρα κατανάλωσης τα οποία έχουν άμεση ανάγκη για «πράσινες» κιλοβατώρες.

Την ίδια στιγμή, έργα όπως το «Green Aegean» είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα δεν αρκεί, είναι ζητούμενο να παράγεται με αποδοτικό τρόπο «πράσινη» ενέργεια στο νότο της Ευρώπης και να μεταφέρεται προς τον Βορρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider