Χατζηδάκης: 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων 1,45 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων 1,45 δισ. ευρώ
Όλα προχωρούν στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και προτεραιότητα δίνεται σε στεγαστικό, δημογραφικό και κλιματική αλλαγή, είπε ο ΥΠΕΘΟ. Εξειδίκευσε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων. Τα νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2025 φτάνουν σε αξία τα 1,45 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 550 εκατ. ευρώ είναι αυξήσεις αποδοχών και 900 εκατ. ευρώ είναι μειώσεις φορολογίας.

Τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη όλα προχωρούν στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και προτεραιότητα δίνεται σε στεγαστικό, δημογραφικό και κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός εξειδίκευσε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων. Τα νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2025 φτάνουν σε αξία τα 1,45 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 550 εκατ. ευρώ είναι αυξήσεις αποδοχών και 900 εκατ. ευρώ είναι μειώσεις φορολογίας.

Επιπλέον περιθώριο μισό δισ. δίνουν οι Βρυξέλλες

Μάλιστα, ο ΥΠΕΘΟ ανέφερε ότι η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα νέα μέτρα θα φτάσει στα 3,8 δισ. ευρώ «μεικτά», ή σε 3,5 δισ. ευρώ «καθαρά» μαζί με τα μέτρα εξισορρόπησης εσόδων. Δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έθεσε το καλοκαίρι η Κομισιόν (3 δισ. ευρώ περίπου ή 3% άνοδος ετησίως των καθαρών πρωτογενών δαπανών).

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς ανήγγειλε πως στις αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθεί ο πολυετής προϋπολογισμός στην Κομισιόν καθώς εκτιμάται πως έως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την εν λόγω αύξηση του περιθωρίου δαπανών. Επίσης προαναγγέλθηκε και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστιαίων επενδύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών, η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ και αύξηση του μέσο μισθού κατά 20,2%, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Σταθερά εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε αύξηση των κονδυλίων για τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων», είπε επίσης.

Πώς θα λειτουργήσει η φοροαπαλλαγή για τα κλειστά διαμερίσματα

Επιπλέον, όπως διευκρινίστηκε, προθεσμία 15 μηνών θα έχουν οι ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων που θέλουν να τα νοικιάσουν για λάβουν την τριετή απαλλαγή φόρου από τα έσοδα που θα έχουν από τα ενοίκια.

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ισχύσει για κατοικίες έως 120 τ.μ. που έχουν παραμείνει κλειστές για τουλάχιστον τρία χρόνια και οι οποίες θα νοικιαστουν έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο για να αυξηθούν άμεσα τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα μέχρι το τέλος του 2025 και βάζουμε ένα όριο να είναι κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια για να μην υπάρξουν παιχνίδια», είπε ο υπουργός ΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης.

Από τα στοιχεία του 2023 υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 600.000 κλειστά ακίνητα, εκ των οποίων μισθώθηκαν περίπου 7.000 ακίνητα ή περίπου το 1,2%.

12 νέες μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών

Aυξήσεις αποδοχών

  • Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, κόστος περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
  • Αύξηση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα, κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
  • Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο (40 εκατ. ευρώ).
  • Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως (2.500 για συγκατοίκιση).
  • Αύξηση 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ενστόλων με κόστος 25 εκατ. ευρώ.
  • Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές, κόστος 16 εκατ. ευρώ.
  • Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ (70 εκατ. ευρώ).
  • Ενίσχυση 200€ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ.
  • Ενίσχυση 200€ για δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ.
  • Ενίσχυση 200€ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Άρα, συνολικό κόστος 243 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 γιατί αρκετά από αυτά θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο και 550 εκατομμύρια ευρώ για το 2025.

Μειώσεις φόρων

  • Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/01/25, με κόστος 440 εκατ. ευρώ.

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες πλήρης κατάργηση με κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ για το δημόσιο.

  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ και το δημόσιο.

  • Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν 13 εκατομμύρια ευρώ.

  • Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές επέκταση και το 2025, 20 εκατομμύρια.

  • Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας το 5% για συνδέσεις με οπτική ίνα με πάνω από 100 κόστος 26 εκατομμύρια ευρώ.

  • Απαλλαγή από το φόρο ασφάλισης του 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών κόστος 17 εκατομμύρια ευρώ.

  • Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων εργαζομένων τους κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ.

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζουν τα γύρω κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές κόστος 40 εκατ.

  • Αυτοτελής φορολογία για τους γιατρούς.

  • Κίνητρα για την καινοτομία και τις συγχωνεύσεις στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί σύντομα κόστος 40 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Μείωση των φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές όφελος για τον φορολογούμενο 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μειώσεις θα έχουν κόστος για τον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ με αντίστοιχο όφελος για τους φορολογούμενους.

Δείτε live

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο ΔΕΘ: Αποκαλυπτήρια για τις παρεμβάσεις σε μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider