ΕΣΠΑ: Οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έρχονται μέχρι το τέλος του έτους

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έρχονται μέχρι το τέλος του έτους
Πέντε σημαντικές δράσεις επιδοτήσεων για επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021- 2027 προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του έτους.

Πέντε σημαντικές δράσεις επιδοτήσεων για επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021- 2027 προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τουλάχιστον άλλες τρεις προετοιμάζονται για να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2025.

Σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό εντός του τετάρτου τριμήνου αναμένονται οι εξής δράσεις:

  • Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου των οπτικοακουστικών έργων (παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών κλπ).
  • Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME) με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση με ποσά έως 130.000 ευρώ την κατάρτιση εργαζομένων.
  • Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες-στόχους με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ για τη ενίσχυση νέων και υφιστάμενων πτυχιούχων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Δράσεις για ερευνητικούς οργανισμούς

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται και ορισμένες σημαντικές δράσεις που απευθύνονται κατά βάση σε ερευνητικούς οργανισμούς, όπως το πρόγραμμα «Στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027» με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ που απευθύνεται σε ερευνητικούς φορείς με γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας.

Ακόμη αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Συμμετοχή στις θεσμοθετημένες (institutionalized) ευρωπαϊκές συμπράξεις HPC & KDT» για τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα με έργα που έχουν εγκριθεί στο «Horizon Europe 2021-2027» της ΕΕ.

Πριν το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Διακρατικές συνεργασίες στην έρευνα και καινοτομία (Ελλάδα – Κύπρος)» με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις που ετοιμάζονται για το 2025

Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι προεργασίες ώστε τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς να ξεκινήσουν σημαντικά νέα προγράμματα και συγκεκριμένα:

Το Ταμείο Πατεντών (Patent Fund) το οποίο Θα υποστηρίζει καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και κατοχύρωση διεθνών πατεντών, αλλά και τη δημιουργία πρωτοτύπων βάσει αυτών των πατεντών. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 41,4 εκατ. ευρώ πρόκειται να «τρέξει» από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).

Από την HDB πρόκειται να ξεκινήσει και το Ταμείο Μικροπιστώσεων για την παροχή δανείων μικρών ποσών προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ευνοϊκούς όρους με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.

Μέσω της ΔΥΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει η δράση «Κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: 600 εκατ. ευρώ και έως 85% η ενίσχυση από το ΕΣΠΑ για Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης

Aπό την Ακρόπολη ξεκινά το δωρεάν WiFi στο Μετρό – Τα σχέδια για λεωφορεία και Internet στους συρμούς 

ΕΝΦΙΑ: Όλα τα «κλειδιά» για την έκπτωση φόρου 20% - Τι πρέπει να προσέξουν οι μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider