Aπό την Ακρόπολη ξεκινά το δωρεάν WiFi στο Μετρό – Τα σχέδια για λεωφορεία και Internet στους συρμούς 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aπό την Ακρόπολη ξεκινά το δωρεάν WiFi στο Μετρό – Τα σχέδια για λεωφορεία και Internet στους συρμούς 
Σε ποιους σταθμούς οι επιβάτες σερφάρουν ήδη και το χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια.

Νέες «ψηφιακές» δυνατότητες για τους χρήστες του Μετρό ξεκλειδώνουν σταδιακά καθώς προχωρούν τα δύο έργα για Internet στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Την ίδια στιγμή δε, στο επίκεντρο μπαίνουν και τα λεωφορεία.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, το έργο για την παροχή WiFi στους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου έχει προχωρήσει και ήδη οι επιβάτες του σταθμού της Ακροπόλεως μπορούν να συνδεθούν δωρεάν, στο δημόσιο hotspot που έχει τεθεί σε λειτουργία. Σύντομα δε, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και σε δύο ακόμα σταθμούς.

Να θυμίσουμε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου προέβλεπε τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού να πραγματοποιηθούν αυτή την περίοδο. Η καθυστέρηση ωστόσο της επίσημης ανακοίνωσης δεν οφείλεται στην καθυστέρηση του έργου, αλλά στις προσπάθειες από πλευράς των αρμοδίων το δωρεάν WiFi να επεκταθεί και στις στάσεις των λεωφορείων. Να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν τα λεωφορεία είχαν μπει πιλοτικά στην εποχή του Internet χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν και θα περιλαμβάνουν τόσο την παρουσίαση της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του συστήματος στους κεντρικούς σταθμούς, που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών καθημερινά όσο και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα στην ολοκλήρωση του έργου σε όλο το δίκτυο. Πρόθεση είναι άλλωστε το WiFi στους σταθμούς του μετρό να τρέξει τάχιστα, ώστε να μπουν άμεσα στην εποχή του Internet και οι υπόλοιποι σταθμοί.

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια - που δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί - του προγράμματος «WiFi4GR -Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο» το οποίο προέβλεπε την εγκατάσταση WiFi Ηotspots σε 2.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτείτο και από την ΕΕ.

Internet και στους συρμούς

Πέρα από το εν λόγω έργο βέβαια αναμένεται, εδώ και αρκετό καιρό, και το έργο εγκατάστασης 5G δικτύου στις σήραγγες ώστε οι χρήστες του συγκεκριμένου μέσου μαζικής μεταφοράς να μπορούν να σερφάρουν απρόσκοπτα. Με στόχο να παρέχεται σήμα κινητής τηλεφωνίας σε όλο το δίκτυο του μετρό έχει υπάρξει στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και των τηλεπικοινωνιακών παροχών.

Παρά τα βήματα που γίνονται για την ολοκλήρωσή του βέβαια, δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα λόγω τεχνικών δυσκολίων. Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν οι εργασίες μπορούν να γίνουν μερικές μόνο για 2-3 ώρες, μεταμεσονύχτια, που το Μετρό παραμένει κλειστό ενώ υπάρχει μόνο ένα βαγόνι που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του εξοπλισμού εγκατάστασης με στόχο την απόκτηση κι ενός δεύτερο βαγονιού ώστε να προχωρήσει ταχύτερα το έργο. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα στο μήνα ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση με τους παρόχους για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις σήραγγες του μετρό.

Στην περίπτωση του Internet εντός των συρμών η μοναδική διαδρομή που προσφέρεται μέχρι στιγμής σύνδεση είναι η διαδρομή Ελληνικό- Αγ. Δημήτριος καθώς η εγκατάσταση είχε προβλεφθεί από την κατασκευή του.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική λύση συνδεσιμότητας, ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να μπουν στην εποχή του Internet, κάτι που ήδη ισχύει σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το κουπόνι για γρήγορο Internet

Νέα συμφωνία Cosmote TV με Ant1+

Στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες Internet - Πότε έρχεται το κουπόνι επιδότησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider