Στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες Internet - Πότε έρχεται το κουπόνι επιδότησης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες Internet - Πότε έρχεται το κουπόνι επιδότησης
Ανεβαίνει ο πήχης για download και upload. Σύντομα το νέο κουπόνι επιδότησης συνδέσεων οπτικών ινών.

Με «πρωτοφανείς», για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητες θα σερφάρουν σύντομα οι Έλληνες στο διαδίκτυο, καθώς ο αγώνας δρόμου των παρόχων αλλά και του κράτους για διεύρυνση της κάλυψης του δικτύου οπτικών ινών συνεχίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, τόσο υφιστάμενοι παίκτες όσο και οι νέοι που σχεδιάζουν να μπουν στην αγορά, υπόσχονται να προσφέρουν ταχύτητες έως και 3 Gbps, την ώρα μάλιστα που το νέο κουπόνι επιδότησης συνδέσεων που αναμένεται από το υπουργείο τον Σεπτέμβριο, θα πριμοδοτεί αποκλειστικά συνδέσεις από 100 Μbps και πάνω.

Ταχύτητες έως και 3 Gbps download - Πενταπλασιάζεται το upload

Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα συμπεριλαμβάνεται το αίτημα του ΟΤΕ για αναβάθμιση των ταχυτήτων στο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί και συζητηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Κατόπιν αυτού, η ΕΕΤΤ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την τροποποίηση του υποδείγματος προσφοράς αναφοράς χονδρικής τοπικής πρόσβασης του ΟΤΕ, προκειμένου να εισαχθούν οι νέες ταχύτητες, οι οποίες θα φτάνουν τα 3 Gbps.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις αρχές Σεπτέμβρη. Θεωρείται ωστόσο τυπική, προκειμένου ο οργανισμός να εισαγάγει τις νέες υπηρεσίες που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την αύξηση της ταχύτητας download αλλα κυρίως για την αναβάθμιση των ταχυτήτων upload, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για την ακρίβεια ο ΟΤΕ προτίθεται να πενταπλασιάσει τις ταχύτητες upload των υψηλής ταχύτητας συνδέσεων FTTH, φτάνοντας στο 50% της ταχύτητας download από 10% που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, οι συνδέσεις FTTH 300, 500, 1.000, οι οποίες προσφέρονται σήμερα με ταχύτητες upload δεδομένων στα 30, 50 και 100 Mbps, μετά και την έγκριση της ΕΕΤΤ, θα προσφέρονται με ταχύτητες upload 150, 250 και 500 Mbps.

Σχέδια για υπερυψηλές ταχύτητες κάνει και η ΔΕΗ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται μέχρι τέλος του έτους να φέρει συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτi (FTTH) με ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων 2,5 Gbps. Τα 2,5 Gbps μάλιστα θα προσφέρονται συμμετρικά, θα αφορούν δηλαδή τόσο το download όσο και το upload.

Από Σεπτέμβριο το voucher για την επιδότηση συνδέσεων οπτικών ινών

H κίνηση θεωρείται κομβική δεδομένου ότι αυτή την περίοδο δρομολογείται το δεύτερο κουπόνι επιδότησης της ζήτησης για τέτοιου τύπου συνδέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τρέχει τις διαδικασίες έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την Κομισιόν και σχεδιάζει το νέο voucher να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορούν πάροχοι και καταναλωτές να κάνουν χρήση αυτού.

Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps. Το Gigabit Voucher θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία κόστη (λογαριασμούς) για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση μόνο μία φορά, ωστόσο θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Οι παραπάνω κινήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις σημερινές επιδόσεις της χώρας, η οποία σκοράρει χαμηλά έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών της. Οι πάροχοι άλλωστε προχωρούν τις σχετικές επενδύσεις και δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να φέρουν την οπτική ίνα περίπου στο 50% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από Σεπτέμβριο στον «αέρα» το νέο κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ

Ευρωπαϊκό χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις οπτικές ίνες - H κατάσταση στην Ελλάδα

Ανατροπή στη συνδρομητική: Cosmote TV – Nova προχωρούν στην από κοινού διάθεση αθλητικού περιεχομένου

gazzetta
gazzetta reader insider insider