Σκάλκος: Η Ελλάδα στην 1η θέση της ΕΕ στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκάλκος: Η Ελλάδα στην 1η θέση της ΕΕ στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων
Τις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΓΓΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece.

Τις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΓΓΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Δημήτρης Σκάλκος σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, υπό τη διοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο επενδυτικό σεμινάριο «Unlocking Opportunities: Greece & Germany Investment Landscape» ο κ. Σκάλκος τόνισε ότι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τον ενεργειακό τομέα να αποτελεί τη βιομηχανία με την πιο δυναμική ανάπτυξη και την Ελλάδα και να δρα ως καίριος παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προσφέροντας σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες. Εξίσου, όμως σημαντικό ρόλο, όπως επισήμανε, διαδραματίζουν οι παραδοσιακές κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η ναυτιλία, καθώς και τα logistics που κατατάσσονται στους 5 κορυφαίους επενδυτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και καθιστούν τη χώρα μας ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για έργα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η χώρα έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό σημαντικών κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο γγ ΔΟΣΕ, συμμετέχοντας σε fireside chat για τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, υπενθύμισε ότι το 2022 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας καθώς η εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ 20ετίας, ενώ στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024, όσο και για το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την ποιότητα των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια με στροφή σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας (μεταξύ άλλων logistics, επαγγελματικές υπηρεσίες, μεταφορές κ.τ.λ.) καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει εμβληματικές επενδύσεις από σημαντικό αριθμό πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση Navigating the Greek & German market: insights and opportunities, ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στη δυναμική των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας και υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΒΕ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, εξαίροντας τον ρόλο της οικονομικής διπλωματίας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με προέδρους Διμερών Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης, ο γγ ΔΟΣΕ αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ), το οποίο εκπονείται ετησίως από το 2021, εστίασε στο τρέχον τοπίο της ελληνικής οικονομίας, όσον αφορά τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, καθώς και τους στόχους και τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, ενώ ταυτόχρονα αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων για την περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγικών στόχων της χώρας.

Τέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100, ο κ. Σκάλκος παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία αναφορικά με τις γερμανικές επενδύσεις και το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα και, ειδικότερα, στους τομείς ενδιαφέροντος των γερμανικών επενδύσεων στη Β. Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι υπό την προεδρία του γγ ΔΟΣΕ, πραγματοποιήθηκε η 6η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας της Enterprise Greece στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 6 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: «Έπεσαν» υπογραφές με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει την ταχύτερη αύξηση επενδύσεων σε όλη την ΕΕ - Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την Microsoft

Παπαστεργίου: Η ΑΙ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider