Πότε αναμένουμε το πρόγραμμα Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε αναμένουμε το πρόγραμμα Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης;
Η εκκίνηση υποβολής φακέλων για το πρόγραμμα νέων αγροτών χρονολογείται προς τα τέλη του έτους, ίσως και αρχές του 2025, αφού το ΟΣΔΕ 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν καθημερινά πότε θα εκκινήσει η υποβολή φακέλων για το επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών.

Η απάντηση είναι: Όταν ολοκληρωθούν οι δηλώσεις καλλιέργειας στο σύνολο τους και το αυτό επισήμαναν άνθρωποι από το ΥΠΑΑΤ σε πρόσφατη ημερίδα για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, η εκκίνηση υποβολής φακέλων για το πρόγραμμα νέων αγροτών χρονολογείται προς τα τέλη του έτους, ίσως και αρχές του 2025, αφού το ΟΣΔΕ 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.

Από την άλλη τα Σχέδια Βελτίωσης είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα (όχι το μοναδικό) που μπορούν να αξιοποιήσουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σχετικές με την αγροτική εκμετάλλευση τους.

Συνήθως η υποβολή των σχεδίων βελτίωσης χρονολογείται μετά αυτής των νέων αγροτών. Τα σχέδια βελτίωσης λοιπόν, με βάση την παραπάνω παραδοχή θα υποβληθούν με δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 και αφού ολοκληρωθούν αυτές. Ωστόσο αν ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας για το έτος 2025 είναι παρόμοιος με αυτόν του 2024, τότε τα σχέδια βελτίωσης θα προκηρυχθούν τέλη του 2025, ίσως και αρχές του 2026.

Από την πλευρά τους πάντως οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ δηλώνουν έτοιμη να προκηρύξουν και τα δύο μέτρα όταν ολοκληρωθούν οι δηλώσεις καλλιέργειας των δύο ετών αναφοράς.

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως όλες σχεδόν οι προκηρύξεις του του ΥΠΑΑΤ συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας των παραγωγών που θέλουν να ενταχθούν σε αντίστοιχα μέτρα. Για αυτό και πολλά από τα προγράμματα που είναι σχεδόν έτοιμα να προκηρυχθούν παραμένουν στον «πάγο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΟΣΔΕ 2024 έχει δρόμο ακόμα…

Αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά: Πώς επηρεάζονται τα ελληνικά νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider