Σημαντική εβδομάδα για τις ανά τον κόσμο Κεντρικές Τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική εβδομάδα για τις ανά τον κόσμο Κεντρικές Τράπεζες
Ώρα αποφάσεων σε ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία.

Μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες έχουν, αυτή την εβδομάδα, προγραμματισμένη συνεδρίαση καθορισμού νομισματικής πολιτικής, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για κινήσεις επιτοκίων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η πολυαναμενόμενη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ξεκινά την Τρίτη, θα συγκεντρώσει σίγουρα τα περισσότερα «φώτα».

Η Federal Reserve αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων, μπαίνοντας και αυτή στο «κλαμπ» των κεντρικών τραπεζών που χαλαρώνουν την πολιτική τους. Το μόνο ερώτημα που απομένει φαίνεται να είναι το ύψος της μείωσης των επιτοκίων.

Οι traders αναμένουν -επί του παρόντος- μια μείωση κατά 0,25% ως την πιο πιθανή απόφαση, αν και το 41% ​​προβλέπει μια κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με το FedWatch Tool του CME.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η Norges Bank της Νορβηγίας και η Reserve Bank της Νότιας Αφρικής θα ακολουθήσουν την Πέμπτη.

Η πλούσια εβδομάδα συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, την Παρασκευή.

«Μπαίνουμε σε μια φάση μείωσης επιτοκίων», σημείωσε στο CNBC ο John Bilton, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής assets στην JP Morgan Asset Management. Μιλώντας πριν την, πιο πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο Bilton είπε ότι η Fed είναι επίσης έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, με την Τράπεζα της Αγγλίας «πιθανότατα να μπαίνει στο πάρτι» μετά και τη στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο. «Έχουμε όλα τα συστατικά για την αρχή ενός αρκετά εκτεταμένου κύκλου μείωσης των επιτοκίων, αλλά ενός που πιθανώς δεν σχετίζεται με ύφεση – και αυτό είναι ένα ασυνήθιστο σκηνικό», είπε ο Bilton.

Η απόφαση της Fed

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Fed έχουν θέσει τις βάσεις για μείωση των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες. Επί του παρόντος, το επιτόκιο-στόχος της Fed βρίσκεται στο 5,25% έως 5,5%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Fed θα πρέπει να προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, κατηγορώντας την κεντρική τράπεζα ότι προηγουμένως είχε προχωρήσει «πολύ μακριά και πολύ γρήγορα» με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Άλλοι περιέγραψαν μια τέτοια κίνηση ως «πολύ επικίνδυνη» για τις αγορές, πιέζοντας αντ 'αυτού την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Είναι πιο πιθανό το 0,25% αλλά θα θέλαμε να δούμε 0,5%», είπε ο David Volpe, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Emerald Asset Management.

«Και ο λόγος που προχωράς στις 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα θα ήταν λίγο πολύ ένας μηχανισμός ασφαλείας. Έχεις επτά εβδομάδες μεταξύ της επόμενης εβδομάδας και... της συνάντησης του Νοεμβρίου, και πολλά μπορούν να εξελιχθούν αρνητικά», είπε ο Volpe.

«Θα ήταν, λοιπόν, περισσότερο μια μέθοδος να προλάβουμε τις καταστάσεις. Η Fed έμεινε λίγο πίσω από τις εξελίξεις, οπότε πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να τις προλάβει, να πάει στις 50 μονάδες βάσης τώρα και μετά να πάρει μια απόφαση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ίσως αποφασίσουν τότε τις 25 μονάδες», πρόσθεσε.

Βραζιλία

Για την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου θεωρείται πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Αναμένουμε από την Banco Central να αυξήσει το επιτόκιο Selic κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα (στο 10,75%) και να το φτάσει στο 11,50% έως το τέλος του 2024», εκτίμησε ο Wilson Ferrarezi, οικονομολόγος στην TS Lombard.

«Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2025 δεν μπορούν να αποκλειστούν και θα εξαρτηθούν από την ισχύ της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το δ' τρίμηνο του 2024», πρόσθεσε.

Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) την Πέμπτη θεωρείται απίθανη. Δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, διαπίστωσε ότι και οι 65 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι η BoE θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5%.

Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την πρώτη της μείωση των επιτοκίων σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια στις αρχές Αυγούστου.

«Θα έχουμε του 0,25% από εδώ και πέρα. Δεν πιστεύουμε ότι θα κάνουν κίνηση την επόμενη εβδομάδα, με ψήφους 7-2», είπε ο Ruben Segura Cayuela, επικεφαλής ευρωπαϊκής οικονομίας της Bank of America. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη μείωση των επιτοκίων της BOE είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Έχει τα στοιχεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού αλλά παραμένει μετέωρη για τα επιτόκια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider