Στασινός: Πρώτη προτεραιότητα για το ΤΕΕ η ανθεκτικότητα των έργων και υποδομών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στασινός: Πρώτη προτεραιότητα για το ΤΕΕ η ανθεκτικότητα των έργων και υποδομών
Ο κ. Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ, στα πλαίσια του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2024, που λαμβάνει χώρα στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο

Ο κ. Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ, στα πλαίσια του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2024, που λαμβάνει χώρα στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο. Όσον αφορά την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, τόνισε ότι η αγορά δε βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση όσο σε σχέση με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε τεχνικό προσωπικό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αμείβεται καλύτερα από τους μηχανικούς, γεγονός που δημιουργεί μία στρέβλωση, που απαιτεί λύση από τα αρμόδια υπουργεία, όπως είπε.

Ειδικά σε σχέση με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ζούμε το απόλυτο μπάχαλο", καθώς όπως εξήγησε, εάν ένας Έλληνας έχει πάρει άδειες και εγκρίσεις για να χτίσει, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η οικοδομή να σταματήσει, ανάλογα με τη βούληση του εκάστοτε δημάρχου ή υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας. «Η χώρα μας πρέπει να είναι τελευταία στην ασφάλεια δικαίου σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο κ. Στασινός, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "τραγική".

Όσον αφορά τα δημόσια έργα, επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποια που δεν ξεκινάνε, ή που σταματάνε, γιατί υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και συμπλήρωσε ότι εκτός από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που υπάρχει χρηματοροή, στα υπόλοιπα έργα υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες.

«Καλό είναι να διατυπώνουμε τα προβλήματα και να τα λύνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

Όσον αφορά το κυρίαρχο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της ανθεκτικότητας, ανέφερε ότι απαιτούνται μικρά έργα, αλλά κυρίως η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών. Όπως είπε, για τα εν λόγω έργα εξασφαλισμένοι πόροι δεν υπάρχουν γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχει ήδη ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική βάση του εθνικού μητρώου υποδομών, η οποία πρέπει να εμπλουτιστεί με τα έργα της χώρας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην ανάδειξη των αντίστοιχων προβλημάτων και θα χρειαστεί η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

«Απαιτούνται σημαντικοί πόροι για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών», γεγονός που πρέπει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι η ανθεκτικότητα είναι η "νούμερο ένα" προτεραιότητα για το ΤΕΕ, το οποίο υλοποιεί δράσεις σε συνεργασία και με το Υπουργείο. Για παράδειγμα η συντήρηση των γεφυρών ή ο πρωτοβάθμιος σεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια, θα παράξουν αποτελέσματα σύντομα, όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αλλαγές στις Πρότυπες Προτάσεις – Τα οδικά έργα «ανάσα» Αττικής και ο τομέας ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων 

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τρία «ναι» από τη Λευκωσία – Νέο αίτημα στο τραπέζι

Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ μέσω πράσινων ομολόγων – Ρεκόρ προσέλευσης επενδυτών στην έκδοση της Eurobank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider