Πράσινο φως ΕΕ για να σπάσει το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των μνημονίων - Κλείδωσε για 9/12 η ετήσια αποστολή των θεσμών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως ΕΕ για να σπάσει το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των μνημονίων - Κλείδωσε για 9/12 η ετήσια αποστολή των θεσμών
Υποβλήθηκε με θετική πρώτη ανταπόκριση το αίτημα για σταδιακή αποδέσμευση (κατά το 1/3ο φέτος) του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ. Πρόωρη αποπληρωμή δόσεων 3 ετών ακριβών δανείων 8 δισ. Προχωρά η σταδιακή ενσωμάτωση στο χρέος των αναβαλλόμενων τόκων για να «ομαλοποιηθεί» το «πικ» του 2032. Το μεσοπρόθεσμο, τα κρατικά «φέσια» και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες στην ατζέντα των θεσμών που για 3 ημέρες θα είναι στην Αθήνα.

Ήταν εδώ και καιρό σχεδιασμένες, εγκεκριμένες σε τεχνοκρατικό επίπεδο και προχωρούν αυστηρά με βάση το χρονοδιάγραμμα. Ο λόγος για πολλές και παράλληλες κινήσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν το προφίλ της χώρας στις αγορές. Περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα - που ήδη έγινε και μάλιστα με θετική πρώτη ανταπόκριση από τους θεσμούς - για τη σταδιακή αποδέσμευση (κατά το 1/3 φέτος) του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ, αλλά και το σχεδιασμό για τη σταδιακή ενσωμάτωση στο χρέος των αναβαλλόμενων τόκων για να «ομαλοποιηθεί» το «πικ» του 2032, αλλά και της πρόωρης αποπληρωμής ακριβών δανείων.

Οι κινήσεις αυτές ξεδιπλώνονται παράλληλα με την μεγάλη διαβούλευση για το νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό που θα υποβληθεί τον Οκτώβριο αλλά και για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες στις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των Δανειστών με σημείο κλειδί και τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες αλλά και τα νέα αιτήματα της Αθήνας.

Τα παραπάνω πεδία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της -ετήσιας πλέον- αποστολής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 9-11 Οκτωβρίου. Θα γίνει σε μία μεταβατική φάση και για την ίδια την Επιτροπή που ανασχηματίζεται και από πλευράς προσώπων αλλά και σε όρους δομής διευθύνσεων. Με στόχο μία ακόμη θετική έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της (ανά εξάμηνο) Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που θα δώσει ένα στίγμα και στη διαβούλευση για μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου των δαπανών αλλά και προς τις αγορές.

Η δυναμική παρέμβαση για την βελτίωση του χρέους

Στο πεδίο του περίφημου «κουμπαρά» διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε υποχρεωτικά από δόσεις μνημονιακών δανείων, οι διαβουλεύσεις για να «σπάσει» είχαν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό όπως έγραφε το insider. Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν ο χρόνος που είχε ορισθεί από επιτελείο του ΥΠΕΘΟ για να υποβληθεί από τον ΟΔΔΗΧ στους θεσμούς της ΕΕ (EWG και ESM) ένα 3πλό αίτημα.

Τα δύο πρώτα σκέλη του αιτήματος είναι απλά επανάληψη των κινήσεων που έγιναν την προηγούμενη 2ετία:. Ο λόγος για ένα ετήσιο αίτημα στο EWG για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών διακρατικών δανείων του 1ου μνημονίου, και στον ESM για να δεχθούν τα κράτη μέλη αυτή την πληρωμή (γιατί είναι επίσημοι δανειστές).

Η 3η κίνηση που έγινε για 1η φορά φέτος (και θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια) είναι αίτημα ένα μέρος του ποσού αυτού της πρόωρης αποπληρωμής (περίπου τα 5 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ) να προέλθει όχι από τα «ελεύθερα» διαθέσιμα αλλά από τα 15,7 δισ. ευρώ του «κουμπαρά» που είναι τόσα χρόνια δεσμευμένα. Το ποσό αντιστοιχεί σε δόσεις ακριβών δανείων τριών ετών και στο 1/3ο του «κουμπαρά». Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και του χρόνου θα υπάρξει νέο ανάλογο αίτημα.

Μία ακόμη παράλληλη κίνηση αφορά στο κρίσιμο 2032 και στο θέμα των αναβαλλόμενων τόκων 25 δισ. ευρώ. Η επίλυση του θέματος έχει επικυρωθεί πολιτικά και μέσα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και από την Επιτροπή. Αφορά στην ξαφνική εμφάνιση το 2032 των αναβαλλόμενων τόκων μνημονιακών δανείων που εγγράφονται ετησίως στο έλλειμμα αλλά όχι στο χρέος. Προωθείται λοιπόν η προσμέτρησή τους σταδιακά στον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπώνεται το βάρος στην «ανάλυση βιωσιμότητας χρέους».

Η αποστολή Στην Αθήνα

Οι εν λόγω κινήσεις αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα και στις προηγούμενες εκθέσεις μεταπρογραμματικές εποπτείας. Το νέο πόρισμα για το οποίο γίνεται η 3ήμερη αποστολή των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) στην Αθήνα που θα ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου συμπίπτει πλέον και με το μεγάλο δημοσιονομικό μέτωπο του πρώτου πολυετή προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις για να «κλείδωμα» των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ, του πληθωρισμού και των υπολοίπων στόχων συνεχίζονται. Το πρώτο ορόσημο είναι η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου βάση σχετικής Συνταγματικής υποχρέωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκθεση Κομισιόν: Λύθηκε το «αγκάθι» του 2032 στο ελληνικό χρέος - «Ρύθμιση» 1% του ΑΕΠ ετησίως για τους αναβαλλόμενους τόκους

Κομισιόν για Ελλάδα: Βιώσιμο το χρέος – Σε 7 κράτη ανοίγει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Διπλά καλά νέα για την Ελλάδα: Έρχεται πόρισμα των θεσμών και αποπληρωμή δανείου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider