Οι πιέσεις που δέχεται το Brent με αποκορύφωμα την πτώση στα 69 δολάρια στις 10 Σεπτεμβρίου, τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου η οποία καθιστά φθηνότερη την αγορά πετρελαίου από χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα έχουν συμβάλει στην διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην ελληνική αγορά αλλά διεθνείς παράγοντες θεωρούν ότι τίποτα δεν προδιαγράφει ότι οι τιμές θα παραμείνουν ελκυστικές (τουλάχιστον για τους καταναλωτές) βραχυπρόθεσμα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, αλλά κατέγραψαν μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, λαμβάνοντας υποστήριξη από τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ. Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, μια μέρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας. «Οι μειώσεις των επιτοκίων στήριξαν το κλίμα κινδύνου, αποδυνάμωσαν το δολάριο και στήριξαν το αργό αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.«Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος μέχρι οι μειώσεις των επιτοκίων να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», πρόσθεσε.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αγορές πετρελαίου ταλανίζονται από μια καταιγίδα μακροοικονομικών κινδύνων με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής. Σε σχετική ανάλυση η Standard Chartered επεσήμανε ότι είναι αδύνατη μία βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για την πορεία των τιμών σε μια τόσο αποδιοργανωμένη αγορά, ωστόσο βλέπει αρκετούς ανοδικούς παράγοντες.
Πρώτον, δεν υπάρχει υπερπροσφορά, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο πιο στενός μήνας του έτους λόγω της εποχικής ζήτησης και των διακοπών προσφοράς στη Λιβύη, καθώς και στον Κόλπο των ΗΠΑ. Δεύτερον, δεν είναι πιθανό να υπάρξει υπερπροσφορά τουλάχιστον το 4ο τρίμηνο του 2024 και το πρώτο εξάμηνο του 2025, εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Την περασμένη εβδομάδα, το StanChart ανέφερε ότι οι αγορές πετρελαίου παραβλέπουν την επικείμενη απομάκρυνση ακόμη περισσότερων βαρελιών από τις αγορές τους επόμενους μήνες.
Και φυσικά εάν συνυπολογιστούν και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού, η προοπτική ανοδικών τάσεων φαντάζει ακόμη πιο πιθανή.
Πώς θα κινηθούν οι τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά
Οι τιμές στην ελληνική αγορά παραμένουν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες ενώ μόνο σε ένα νομό (στις Κυκλάδες) η μέση τιμή της βενζίνης κινείται πάνω από τα 2 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,745 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,526 ευρώ και είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι (ή σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού) τιμές έχουν ενισχύσει την ζήτηση, η οποία σύμφωνα τα στοιχεία της αγοράς βγαίνει αυξανόμενη (σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι). Η ΠΟΠΕΚ αναμένει μικρή άνοδο στις τιμές χονδρικής στις τιμές στις αρχές της εβδομάδας, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές οι οποίες όπως είχαν προβλέψει και παράγοντες της ελληνικής αγοράς ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού παραμένουν σταθερά σε «υποφερτά» για τους Έλληνες οδηγούς επίπεδα.