Goldman Sachs: Πόσο «επιθετική» μπορεί να γίνει η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Πόσο «επιθετική» μπορεί να γίνει η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων
«Τα μηνύματα που έρχονται από την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jari Stehn.

«Τα μηνύματα που έρχονται από την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jari Stehn.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε περαιτέρω, με νέα υποχώρηση των δεικτών PMI το Σεπτέμβριο. Ενώ μεγάλο μέρος της απότομης πτώσης του PMI των γαλλικών υπηρεσιών οφείλεται στην «απόσβεση» των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ υπήρξε ευρεία αδυναμία σε όλους τους τομείς και τις χώρες. Έτσι, οι PMI επιβεβαιώνουν την θέση σχετικά με την ήπια δραστηριότητα για το τρίτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής (όπου η αδυναμία έχει διευρυνθεί) και των μελλοντικών ερευνών (όπως οι ZEW και Sentix).

Ο επενδυτικός οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη θα υπολείπεται του δυνητικού ρυθμού στο 0,2% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Ενώ τα οικονομικά των καταναλωτών παραμένουν σε καλή κατάσταση -με συνεχή άνοδο στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και πολύ υψηλά ποσοστά αποταμίευσης- παρατηρείται πλέον μια μεγαλύτερη προσοχή από τους καταναλωτές. Επιπλέον, η αδυναμία στη βιομηχανική παραγωγή φαίνεται πιο επίμονη, καθώς έχει διευρυνθεί πέρα ​​από τους ενεργοβόρους τομείς, πιθανότατα συνδεόμενη με περαιτέρω την απώλεια δυναμικής στην Κίνα. Οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν μια μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης το επόμενο έτος στο 1,1% καθώς το ποσοστό αποταμίευσης μειώνεται από το πολύ υψηλό του επίπεδο, αλλά η εκτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από το consensus και τις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, με πρόσφατες έρευνες να υποδεικνύουν καθοδικούς κινδύνους για τις εκτιμήσεις της GS.

Επιπλέον, ενώ το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικό χαμηλό, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε και οι σχετικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω χαλάρωση στο μέλλον.

Ο Stehn διατηρεί σταθερή την εκτίμησή του για διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο (με αναμονή τον Οκτώβριο), ωστόσο εκτιμά ότι μια μείωση τον Οκτώβριο είναι πολύ πιθανή. Πρώτον, μια κίνηση τον Οκτώβριο θα απαιτούσε πιθανώς μια αξιοσημείωτη πρόοδο στον πληθωρισμό στο σκέλος των υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο (ανακοινώνεται την 1η Οκτωβρίου), μαζί με περαιτέρω ενδείξεις αδυναμίας της οικονομικής δραστηριότητας, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής ανεργίας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (ανακοίνωση στις 27 Σεπτεμβρίου) και της ανεργίας σε ολόκληρη την περιοχή (ανακοινώνεται 2 Οκτωβρίου). Δεύτερον, οι προσδοκίες για την πολιτική της Fed θα πρέπει, κατά την άποψη του ίδιου, να στραφούν περαιτέρω προς ένα ακόμη βήμα 50 μονάδων βάσης, για παράδειγμα, ως απάντηση σε μια αδύναμη έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου (4 Οκτωβρίου). Τρίτον, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να αρχίσουν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρώων προσώπων.

Ωστόσο, η πιθανότητα μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ παραμένει σημαντικά χαμηλή, κατά τη Goldman Sachs. Η επιδείνωση της αγοράς εργασίας ήταν ιστορικά καθοριστική για την επιτάχυνση των μειώσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της G10, σύμφωνα με την απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο. Το εμπόδιο ωστόσο φαίνεται αρκετά υψηλό για την ΕΚΤ. Να υπάρξει δηλαδή μια μεγάλη βραχυπρόθεσμη αύξηηση της ανεργίας, υποδηλώνοντας ότι τα διαδοχικά βήματα των 25 μονάδων βάσης παραμένουν ουσιαστικά πιο πιθανά από τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Έτσι, ο Stehn ψηλώνει τον πήχη των πιθανοτήτων για διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τον Δεκέμβριο, στο 50% από 40%, στο 30% βλέπει τριμηνιαίες μειώσεις (από 20% προηγουμένως) και στο 20% μια μείωση κατά 50% μονάδες βασης. Μάλιστα, όπως αναφέρει «η εκτίμηση της ομάδας μας για τα επιτόκια είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την τιμολλόγηση της αγοράς για το 2025 και σημαντικά χαμηλότερα από το consensus».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider