Μπόστιτς (Fed): Ανοιχτός σε μία ακόμα «γενναία» κίνηση τον Νοέμβριο - Γκούλσμπι: Έρχονται κι άλλες μειώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόστιτς (Fed): Ανοιχτός σε μία ακόμα «γενναία» κίνηση τον Νοέμβριο - Γκούλσμπι: Έρχονται κι άλλες μειώσεις
Εάν τα επερχόμενα στοιχεία δείξουν ταχύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση στις νέες θέσεις εργασίας.

Υπέρ μίας νέας μείωσης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, εάν τα επερχόμενα στοιχεία δείξουν ταχύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση στις νέες θέσεις εργασίας.

«Μια αρνητική έκπληξη θα με έπειθε περισσότερο ότι χρειαζόμαστε ακόμη μία γενναία κίνηση από τη Fed», δήλωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πρόσθεσε, ότι προβλέπει πτώση των επιτοκίων στο 3 - 3,25% έως το τέλος του 2025, ένα επίπεδο που όπως λέει θα έχει «ουδέτερο» αντίκτυπο στην οικονομία - δηλαδή κατά 1,75 μονάδες χαμηλότερα από ότι βρίσκονται τώρα.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και η αγορά εργασίας παραμείνει ανθεκτική, νομίζω ότι θα έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο υπομονετικοί με τις μειώσεις επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί σημαντικά, αυτό θα καθιστούσε πιο επείγουσες νέες μειώσεις», τόνισε.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε ένα βήμα πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Fed. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετρά τον πληθωρισμό αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε έρευνα του Dow Jones οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο PCE θα αυξηθεί 2,3% σε ετήσια βάση.

Γκούλσμπι: Έρχονται και άλλες μειώσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Chicago Federal Reserve, Όσταν Γκούλσμπι επανέλαβε σήμερα ότι βλέπει και νέες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίζει να ομαλοποιεί την πολιτική της.

«Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο ή και περισσότερο για να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα επιτόκια μας σε φυσιολογικά επίπεδα», ανέφερε ο Γκούλσμπι μιλώντας στο Fox Business.

Σε σχέση με τον ρυθμό και το μέγεθος των περικοπών, το βασικό επιτόκιο της Fed «θα πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο... θα είναι πολλές οι μειώσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο Γκούλσμπι σημείωσε ότι η οικονομία κινείται πια με πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, κάτι που επέτρεψε στην Fed να μειώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,75% με 5,00% από τα υψηλά άνω των 20 ετών που ήταν προηγουμένως.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντράγκι: Συντηρητική η εκτίμηση για 800 δισ. επενδύσεις - Ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μας βλάψει

Επιτόκια Fed: Ομιλία Πάουελ και «μάκρο» οι ρυθμιστές για μία νέα κίνηση τον Νοέμβριο

Κίνα: Μικρότερη των εκτιμήσεων η συρρίκνωση του PMI τον Σεπτέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider