Γραφείο Προϋπολογισμού: Εχέγγυο το Μεσοπρόθεσμο για τις αγορές – Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γραφείο Προϋπολογισμού: Εχέγγυο το Μεσοπρόθεσμο για τις αγορές – Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024
Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοκιμαστεί από τις αγορές, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το β’ τρίμηνο.  

Σε μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,3% το 2024 προχώρησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με την εκτίμηση ωστόσο να παραμένει οριακά καλύτερη από αυτή του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου για ανάπτυξη 2,2%.

Σχολιάζοντας το Νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο της Ελλάδας που κατατίθεται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως αυτό αποτελεί εχέγγυο της δημοσιονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας που με κόπο οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον των πολιτών η συνέχιση της συνετής και αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής όπως και της αποφυγής πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την επίτευξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Για λόγους αξιοπιστίας του προγράμματος ιδανικό θα ήταν να µην «ακουμπάμε» τα όρια, εκτός αν πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις, είπε ο κ. Τσουκαλάς.

«Το νέο πλαίσιο θα δοκιμαστεί από τις αγορές. Θα δούμε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα να δοκιμάζονται. Για λόγους αξιοπιστίας είναι θεμιτό να μην ακουμπάμε τα όρια εκτός και αν πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς αναφέροντας πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση δαπανών έναντι 3,7% που είναι το όριο.

Τόνισε πως η τήρηση του Μεσοπρόθεσμου θα επιταχύνει και την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από το τελευταίο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας που βρίσκεται σήμερα. «Όσο τα πράγματα πάνε καλύτερο στο δημοσιονομικό πεδίο, τόσο μπορούμε να επιταχύνουμε μελλοντικές αξιολογήσεις από το κατώτερο κομμάτι της επενδυτικής βαθμίδας», σημείωσε.

Οι θετικές προοπτικές

Όπως είπε ο συντονιστής του Γραφείου, κ. Γιάννης Τσουκαλάς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το β’ τρίμηνο, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές για το 2024 και το 2025, και το ΓΠΚΒ αναμένει η να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης συμβάλλοντας στην περαιτέρω σύγκλιση του κατά κεφαλή εισοδήματος της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Τσουκαλάς ξεχώρισε πέντε σημεία που ενισχύουν τις θετικές προοπτικές το επόμενο διάστημα:

1. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών όπως και η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο µε ευνοϊκές συνέπειες στο εύρος και κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας.

2. Η πρόσφατη επιτάχυνση της διοχέτευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφόσον αποκτήσει δυναμική, αναμένεται να τονώσει τις επενδυτικές δαπάνες, την παραγωγικότητα και τον ρυθµό της ανάπτυξης του ΑΕΠ

3. Οι θετικοί ρυθµοί αύξησης των τουριστικών εσόδων που καταγράφονται για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2024, εφόσον διατηρηθούν θα ενισχύσουν τη συνολική οικονοµική δραστηριότητα, και τα δηµόσια έσοδα, πέρα του αναµενοµένου.

4. Η υλοποίηση των µέτρων που ανακοινώθηκαν στην ∆ΕΘ σχετικά µε την αύξηση της προσφοράς διαθέσιµων κατοικιών ενδέχεται να λειτουργήσει ανασχετικά στην αυξητική τάση του κόστους στέγασης και να ενισχύσουν έτσι την αγοραστική δύναµη των εισοδηµάτων.

5. Το νέο νοµοσχέδιο που εισάγει κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, εφόσον υιοθετηθούν από ικανό αριθµό επιχειρήσεων, δηµιουργεί προϋποθέσεις για επίτευξη οικονοµιών κλίµακας πού ευνοούν την παραγωγικότητα, τα οφέλη της οποίας θα ήταν σηµαντικό να περάσουν και στους καταναλωτές.

Οι βασικοί κίνδυνοι

Από την άλλη μεριά υπάρχει μια σειρά από κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν αναχώματα στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΓΤΠΚΒ οι βασικοί κίνδυνοι είναι οι εξής:

  • Το εξαιρετικά ευµετάβλητο διεθνές περιβάλλον που μπορεί να φέρει σηµαντικούς κινδύνους από τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες µπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του κόστους εφοδιαστικών αλυσίδων.
  • Το δοµικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει η Ευρώπη συνολικά µε το υψηλότερο κόστος της ενέργειας σε σύγκριση µε τους βασικούς εµπορικούς εταίρους, που ανέδειξε η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι, αντανακλάται και στην ελληνική βιοµηχανία µε δυσµενείς συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τον πληθωρισµό.
  • Οι γραφειοκρατικές και διοικητικές καθυστερήσεις θέτουν εµπόδια στην γρήγορη υλοποίηση των νοµοθετηµένων µεταρρυθµίσεων, δυσκολεύοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Οι επιπτὠσεις στο περιβάλλον και τον παραγωγικό ιστό από ϕυσικές καταστροφές µε δηµοσιονοµικό κόστος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιο Χρέος: Η στρατηγική των εκδόσεων ομολόγων – Σταθερή παρουσία στις αγορές και το 2025

Υγεία: Τα 8 σημεία του μεσοπρόθεσμου – Τι προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

Πετραλιάς: Στις Βρυξέλλες ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός - Άνοδος δαπανών 3,6% το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider