Αντίστροφη μέτρηση για νέες μειώσεις τιμών στο ράφι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για νέες μειώσεις τιμών στο ράφι
Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τις οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Όλο το σχέδιο. 

Νέες μειώσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να δουν μέσα στην εβδομάδα οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς τα αμέσως επόμενα 24ωρα τίθεται σε εφαρμογή η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την κλιμάκωση της προσπάθειας για την ανάσχεση της ακρίβειας.

Κατά τις πληροφορίες, η νέα δράση αφορά σε μειώσεις τιμών τουλάχιστον 5% και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, ενώ η αρχή θα γίνει από 100 προϊόντα στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, με την προοπτική αυτά να αυξάνονται – ει δυνατόν και να διπλασιάζονται – κάθε δύο εβδομάδες.

«Η νέα πρωτοβουλία αφορά σε μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ είτε αντί προσφορών, είτε μαζί με τις προσφορές και στόχος είναι κάθε δύο εβδομάδες να προστίθενται επιπλέον 100 προϊόντα στα ήδη υπάρχοντα ώστε ως το τέλος Νοεμβρίου περί τα 500 προϊόντα στο ράφι να πωλούνται με μειωμένη τιμή», εξηγούσε παράγοντας της αγοράς στο insider.gr, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εκτός απροόπτου αύριο Τρίτη.

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σχεδίου είναι ότι προμηθευτές και λιανεμπόριο μπορούν να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε μειώσεις τιμών στο βαθμό που τους αναλογεί, ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Οικειοθελής συμμετοχή των εταιρειών

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πρωτοβουλία τίθεται σε ισχύ οικειοθελώς και χωρίς να υπάρξει καμία νομοθετική διάταξη από πλευράς υπουργείου που να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να προβούν σε μειώσεις τιμών, καθώς «καμία μείωση τιμής δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτική».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αρκετές εταιρείες έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στην εν λόγω δράση, προχωρώντας οικειοθελώς σε μειώσεις τιμών των προϊόντων τους, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για συμμετοχή ακόμη και 30 επιχειρήσεων το προσεχές διάστημα.

Ήδη από το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ζητήσει συστράτευση δυνάμεων για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι, ζητώντας τόσο από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, όσο και από τη βιομηχανία τροφίμων να «βάλουν πλάτη» για να μειωθούν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να ελαφρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά και δη τα πιο ευάλωτα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,9%, παρουσιάζοντας οριακή μεταβολή σε σχέση με το 3% του Αυγούστου.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στις ομάδες της Στέγασης (5,9%) κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, στα Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (5,5%) και στην Ένδυση – Υπόδηση (4,4%).

Υψηλός παραμένει και ο πληθωρισμός τροφίμων, με την άνοδο των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν να διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στο 3,2%. Οι μεγαλύτερες, δε, ανατιμήσεις στα τρόφιμα εντοπίζονται στις εξής κατηγορίες: Ψάρια νωπά (+9,9%), Φρούτα (+7,7%), Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (+6,5%). Στον αντίποδα, πτώση τιμών καταγράφηκε σε Πίτσες και πίτες (-9,1%), Ζυμαρικά (-5,9%) και Τυριά (-1,4%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ελλείψεις προϊόντων η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων

Τιμολόγια ρεύματος: Καταργούνται τα «μπλε» 6μηνα – Σταθερά θεωρούνται όσα προϊόντα έχουν 12μηνη κλειδωμένη χρέωση

Andrea Orcel: Ποιος είναι ο Ιταλός τραπεζίτης – πρόσωπο των ημερών που «ψηφίζει» Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider