Χατζηδάκης για Τέλος Επιτηδεύματος: Κατάργηση και για τα «μπλοκάκια» από το 2025

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης για Τέλος Επιτηδεύματος: Κατάργηση και για τα «μπλοκάκια» από το 2025
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος 400 ή 500 ευρώ.

Δύο χρόνια πιο νωρίς, από το 2025, θα έρθει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Αφορά στα εισοδήματα του 2024 που θα φορολογηθούν το 2025.

Μέχρι τώρα, προβλεπόταν πως το 2025 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις και πως 2 χρόνια μετά, από το 2025 θα καταργούνταν για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι». Πλέον, η κίνηση αυτή για τους τελευταίους έρχεται 2 χρόνια πιο νωρίς. δηλαδή ενώ φέτος κλήθηκαν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 400 - 500 ευρώ, του χρόνου (για τα εισοδήματα 2024) δεν θα πληρώσουν τίποτα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025, ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» από το 2025, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημειώνεται πως φέτος το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις είναι μειωμένο κατά 50% καθώς από τα 650 ευρώ περιορίστηκε στα 325 ευρώ. Προς το παρόν εκτός της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.) και τα «μπλοκάκια». Αν δεν υπάρξει νέα ανακοίνωση, τότε ισχύει πως και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί έως το 2027.

Για φέτος (εισοδήματα 2023) υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια (και από την μείωση κατά 50%). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

- 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.

- 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Καταργούνται τα «μπλε» 6μηνα – Σταθερά θεωρούνται όσα προϊόντα έχουν 12μηνη κλειδωμένη χρέωση

«Καμπανάκι» από ΤτΕ για τις πληθωριστικές πιέσεις – Οι αγορές περιμένουν δύο ακόμη περικοπές επιτοκίων φέτος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider