Κοπελούζος: Συμφωνία για την εισαγωγή αιγυπτιακού LNG στην Ευρώπη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοπελούζος: Συμφωνία για την εισαγωγή αιγυπτιακού LNG στην Ευρώπη
Κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου με την Egyptian Natural Gas Holding Co. (EGAS), για την εμπορία, την προμήθεια, τη μεταφορά και την επαναεριοποίηση φυσικού αερίου, με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη.

Συμφωνία ανάμεσα στον Όμιλο Κοπελούζου και την Egyptian Natural Gas Holding Co. (EGAS) υπογράφηκε σήμερα στο Κάιρο, με αντικείμενο την ίδρυση κοινοπραξίας στην Ελλάδα για την εμπορία, την προμήθεια, τη μεταφορά και την επαναεριοποίηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πρώτων Υλών, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο επέκτασης του σχεδίου του Καΐρου για ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, ιδίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Στην υπογραφή του deal παρευρέθη ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πρώτων Υλών της χώρας, Karim Badawi. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Yassin Mohamed, Πρόεδρο της EGAS, και τον Πάνο Μοσχανδρέου, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στον Όμιλο Κοπελούζου , παρουσία του Δημήτρη Κοπελούζου, Προέδρου του Ομίλου, του Ιωάννη Καρύδα, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Κοπελούζου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Αποθήκευση Ενέργειας και τη Διασύνδεση και τον Αιγύπτιο υφυπουργό Moataz Atef.

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή του αιγυπτιακού LNG στην Ευρώπη θα γίνεται μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης. O κ. Badawi τόνισε το βάθος και τη δύναμη των αιγυπτιο-ελληνικών σχέσεων και ότι η συμφωνία είναι η αρχή ευκαιριών για επέκταση της συνεργασίας στο μέλλον. Επίσης, επισήμανε τη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ του πετρελαϊκού τομέα και του Ομίλου Κοπελούζου, ειδικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοπελούζος τόνισε την εκτίμησή του για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην περιοχή και τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει, γεγονός που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ειδικά για διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, τόνισε την επιθυμία του ελληνικού ομίλου να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που ο αιγυπτιακός πετρελαϊκός τομέας διαθέτει, ιδίως μέσω των μονάδων υγροποίησης αερίου στην Damietta και το Idku. Εξέφρασε επιπλέον την αισιοδοξία του για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με τον αιγυπτιακό πετρελαϊκό τομέα και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε περισσότερα μελλοντικά έργα.

Ο Πρόεδρος της EGAS επιβεβαίωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή έχει μελετηθεί διεξοδικά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών στο μέλλον.

Επαφές και για το GREGY

Έτερο αντικείμενο της επίσκεψης της διοίκησης του Ομίλου Κοπελούζος στο Κάιρο αποτελεί η προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY). Σε αυτό το πλαίσιο, οι κ. Κοπελούζος και Καρύδας συναντήθηκαν χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Badr Abdelatty.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου, ο κ. Abdelatty τόνισε τη δέσμευση της Αιγύπτου στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τονίζοντας τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράμμισε ότι η εταιρική σχέση περιλαμβάνει βασικούς τομείς, ιδιαίτερα την ενέργεια, και ότι η διασύνδεση θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εξυπηρετώντας παράλληλα τα κοινά οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει ενεργά σημαντικά έργα για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ηλιακές και αιολικές πηγές. Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης έναρξης της υλοποίησης του διασύνδεσης, η οποία υπογραμμίζει την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και στοχεύει στην επίτευξη αμοιβαίου οφέλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΑΕΥ: Εκδόθηκε η διαπιστωτική πράξη για τις νέες αρμοδιότητες υδάτων και αποβλήτων

Aegean: Νέο πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων 2024 - Αιτήσεις έως τις 31/12

Premia Properties: Διατηρεί το Α της πιστοληπτικής της ικανότητας η ICAP CRIF

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider