Γερμανία: Αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο
Bελτιώθηκε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας λόγω της προοπτικής ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Bελτιώθηκε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας λόγω της προοπτικής ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 13,1 τον Οκτώβριο από 3,6 τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στο 10. Από την άλλη, ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επιδεινώθηκε απροσδόκητα.

Οι παράγοντες που ενισχύουν την αισιοδοξία περιλαμβάνουν «την προσδοκία σταθερών ρυθμών πληθωρισμού και την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach. «Θετικά μηνύματα προέρχονται επίσης από τις εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας».

Γερμανοί αξιωματούχοι και οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί φέτος, καθώς η εξωτερική ζήτηση παραμένει ασθενής και οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στα υψηλότερα εισοδήματα με αποταμίευση αντί για δαπάνες.

Ευάλωτη η αυτοκινητοβιομηχανία-ναυαρχίδα της Γερμανίας

Η αυτοκινητοβιομηχανία-ναυαρχίδα της χώρας φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη, αφού όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές – Volkswagen, Mercedes-Benz Group και BMW– προειδοποίησαν για τα κέρδη τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η κατάσταση των εξαγωγών μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται, σύμφωνα με τον Wambach.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναφέρουν ότι η Γερμανία ενδέχεται να έχει ήδη βιώσει μια ήπια ύφεση, με συρρίκνωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο μετά από μια πτώση του ίδιου μεγέθους τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η επίσημη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για τρίτη φορά φέτος. Οι αξιωματούχοι ενδέχεται τώρα προχωρήσουν σε ταχύτερη χαλάρωση μετά από μια σειρά αναφορών που έδειξαν ότι η οικονομία της περιοχής έχει χειρότερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021 τον Σεπτέμβριο, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι προς το τέλος του έτους λόγω του ασταθούς ενεργειακού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Κέρδη και έσοδα γ' τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

Άλμα 45% για τα κέρδη της Goldman Sachs στο γ' τρίμηνο - Στα 12,7 δισ. δολάρια τα έσοδα

Lidl Βρετανίας: Πληρώνει εργαζομένους για να σπουδάσουν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider