Goldman Sachs: Ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας - Σημαντικά περιθώρια αναβαθμίσεων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs: Ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας - Σημαντικά περιθώρια αναβαθμίσεων
Στα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας κατά την περσινή χρονιά εστιάζει η Goldman Sachs, διατηρώντας την εκτιμήσή της για περιθώρια αναβάθμισεων του ελληνικού αξιόχρεου μέχρι το τέλος του έτους.

Στα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας κατά την περσινή χρονιά εστιάζει η Goldman Sachs, διατηρώντας την εκτιμήσή της για σημαντικά περιθώρια αναβάθμισεων του ελληνικού αξιόχρεου μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι του οίκου, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να παρουσιάζει μια ισχυρή δυναμική, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω το ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή της.

Η αναθεώρηση περιελάμβανε μια σειρά μεθοδολογικών βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένων στοιχείων. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με «αιχμή του δόρατος» τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση) με την ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (αύξηση 2% σε ετήσια βάση) να ακολουθεί.

Συμπεριλαμβανομένων των νεότερων αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ και διατηρώντας σταθερές τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που παρουσιάστηκε νωρίτερα το μήνα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί περαιτέρω και θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2025 ή 3,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της (ήταν στο 207% το 2020).

Goldman Sachs

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ στηρίζει τη διαρθρωτικά εποικοδομητική θέση της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία. Με δεδομένο το μακροοικονομικό σκηνικό και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης, οι αναλυτές συνεχίζουν να θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή θέση για να κερδίσει μια επιπλέον αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις από τον οίκο Standard & Poor's σήμερα, τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider