Διπλό bonus για θέρμανση με ρεύμα – Αυξημένο επίδομα & επιδότηση για αντλία θερμότητας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλό bonus για θέρμανση με ρεύμα – Αυξημένο επίδομα & επιδότηση για αντλία θερμότητας
Κατά 25% μεγαλύτερη η ενίσχυση σε σχέση με το πετρέλαιο. Voucher για την κάλυψη έως 50% του κόστους της αντλίας και των εργασιών εγκατάστασης.

Με δύο οικονομικά κίνητρα πρόκειται να ενισχύσει η πολιτεία τη φετινή περίοδο θέρμανσης τη στροφή στις ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές. Έτσι, από τη μία πλευρά, πρόκειται να είναι ενισχυμένο το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα.

Επίσης, θα υπάρξει στήριξη και για την αγορά αντλίας θερμότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι αντλίες αποτελούν την πιο οικονομική λύση θέρμανσης όχι μόνο ανάμεσα στις λύσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο «καύσιμο» (π.χ. φυσικό αέριο).

Όσον αφορά το επίδομα, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, η στήριξη στο ρεύμα θα είναι περίπου 25% υψηλότερη από ό,τι στο πετρέλαιο. Εξίσου σημαντικό είναι πως από φέτος, η στήριξη θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων -όπως συμβαίνει ήδη σε όλα τα υπόλοιπα καύσιμα- και δεν θα αποδίδεται μέσω έκπτωσης στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό έχει ως πλεονέκτημα ότι ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί ρεύμα για να ζεσταθεί, θα καταβάλει εξαρχής ποσά κοντά στην «καθαρή» επιβάρυνση στους λογαριασμούς του. Μάλιστα, φέτος προγραμματίζεται η προκαταβολή της επιδότησης (σε όλα τα καύσιμα) να είναι αρκετά ενισχυμένη, φτάνοντας το 60% του συνολικού ποσού στήριξης, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο.

Επίσης φέτος το επίδομα στο ρεύμα θα καλύψει όλη την περίοδο θέρμανσης, ενώ πέρυσι είχε δοθεί μόνο για ένα τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2024). Κατά συνέπεια, όσοι έλαβαν πέρυσι στήριξη μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, και είναι και φέτος δικαιούχοι, θα έχουν αισθητά πιο σημαντική ενίσχυση.

Επιδότηση για αντλία θερμότητας

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης αποτελεί «όχημα» για τη μείωση των εκπομπών, περιορίζοντας παράλληλα την ατμοσφαιρική ρύπανση. Για την προώθησή του, μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται να μπει στη γραμμή αφετηρίας το πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας, σε νοικοκυριά που θα αποφασίσουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνονταν έως τώρα.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα «τρέξει» χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρέχοντας επιδότηση 50% του κόστους προμήθειας της αντλίας θερμότητας (με ποσό αγοράς έως 5.000 ευρώ) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500 ευρώ).

Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή voucher, ακολουθώντας τη συνταγή του προγράμματος «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα θα αποτελεί η ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης.

Απλοποίηση της εγκατάστασης

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει προβλέψει μία σειρά από διατάξεις στο σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή, με σκοπό να απλοποιηθεί η αδειοδότηση της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ενδεικτικά, απαλλάσσονται από την άδεια εγκατάστασης οι αερόψυκτες αντλίες θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος, καθώς και οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

Οι εγκαταστάσεις αυτές λογίζονται ως ηλεκτρικές συσκευές ή εγκαταστάσεις και ο ΑΔΜΗΕ ή ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους. Αν η ηλεκτρική ισχύς των αντλιών θερμότητας δεν υπερβαίνει τα 50 kW, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προβαίνει στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους, εντός 14 ημερών από την υποβολή αίτησης, εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τις συνδέσεις με το δίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider