Η αδυναμία ουσιαστικής ανάκαμψης και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές αποτελούν ένα ισχυρό σήμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει πιο βαθιές μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να άρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλα τα εμπόδια από την οικονομία της ευρωζώνης ώστε να ενισχύσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις, προτού η αυξανόμενη ανεργία καταστήσει πιο δύσκολη την ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Ο ίδιος πρότεινε ότι η προοπτική του να φτάσει ο πληθωρισμός τον στόχο του 2% στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά της ΕΚΤ. «Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε σε μια κίνηση μεγέθους 25 μονάδων βάσης», είπε στο περιθώριο των ετήσιων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Για μια οικονομία που πέρασε 10 χρόνια με μέσο πληθωρισμό 0,9%, για μια οικονομία που δεν επενδύει, για μια οικονομία που στηρίζεται σε μια αγορά εργασίας που δείχνει κάποια σημάδια αδυναμίας, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα».
Η ΕΚΤ επιτάχυνε τον ρυθμό χαλάρωσης της πολιτικής της την περασμένη εβδομάδα, όταν μείωσε τα επιτόκια ως απάντηση στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη πληθωριστική και αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν φαίνεται να δείχνουν διάθεση για αύξηση του μεγέθους των μειώσεων.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις και άλλες δύο κινήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ελαφρώς πιο επιθετικές και έχουν πρόσφατα αυξήσει τα στοιχήματα για μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.
«Συνεχίζουμε να αναβάλουμε την ανάκαμψη και οι καθοδικοί κίνδυνοι υλοποιούνται», είπε ο Σεντένο, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και ένας από τους πιο «dovish» αξιωματούχους της ΕΚΤ. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει να πέσει σε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η οικονομία θα επιδεινώνεται προοδευτικά.
«Το χειρότερο είναι ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι όλοι ενδογενείς της πολιτικής», πρόσθεσε. «Κινδυνεύουμε η οικονομία και ο πληθωρισμός να πέσουν περισσότερο από όσο χρειάζεται».
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι καθοδικοί παρά ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του δείκτη τιμών καταναλωτή, μια πρόβλεψη που ορισμένοι από τους συναδέλφους της αμφισβήτησαν. Ο Ρόμπερτ Χολτσμάν από την Αυστρία δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί ισχυρότερος από το αναμενόμενο.
Ο Σεντένο υποστήριξε ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και μόλις θα υπερβεί το 2%. Μετά από αυτήν την περίοδο, βλέπει την πίεση των τιμών να παραμένει κάτω από αυτό το επίπεδο «για μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Πρέπει να φτάσουμε σε ουδέτερο σημείο το συντομότερο δυνατό», ανέφερε. «Ο χρόνος εξαντλείται, και εξακολουθεί να υπάρχει η ένταση μεταξύ μιας αγοράς εργασίας με την υψηλότερη απασχόληση και τους υψηλότερους μισθούς από ποτέ, και μιας οικονομίας που δεν έχει αναπτυχθεί για εννέα τρίμηνα», προσθέτοντας ότι «το αν πρέπει ή όχι να πάμε κάτω από το ουδέτερο επίπεδο, δεν το ξέρουμε ακόμη».