ΕΚΤ: Διχογνωμία Κάζακς - Νάγκελ για την πορεία των επιτοκιακών μειώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Διχογνωμία Κάζακς - Νάγκελ για την πορεία των επιτοκιακών μειώσεων
«Όλα είναι στο τραπέζι» λέει ο Κάζακς - «Δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί», ο Νάγκελ.

«Όλα είναι στο τραπέζι όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, αλλά θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο», απάντησε ο διοικητής της τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς σε ερώτηση που αφορούσε μία ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο αξιωματούχος που συνήθως ακολουθεί πιο «επιθετική» προσέγγιση, δήλωσε στο CNBC, ότι «από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε ξανά στις αρχές του επόμενου έτους και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, όπως είπα, καθώς πλησιάζουμε τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό».

Ο Κάζακς υπογράμμισε ότι η τράπεζα «εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά σημαντικά σε περιοριστικό έδαφος». Επομένως, «η χαλάρωση των πιέσεων από τα επιτόκια, φυσικά, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, και αυτό θα κάνουμε. Αλλά ξέρετε, πρέπει να δούμε τα δεδομένα πρώτα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί»

Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ δε θα πρέπει να βιαστεί υπερβολικά να μειώσει το κόστος δανεισμού, ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη.

Ο διοικητής της Bundesbank, που συμμετέχει στις εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για την τελευταία συνεδρίαση του έτους, αλλά απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον της πορείας των επιτοκίων.

Τόνισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε πολύ βιαστικοί. Θα έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές βασιζόμενοι στα δεδομένα που θα έχουμε τον Δεκέμβριο».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, «είμαστε στον σωστό δρόμο» είπε ο Νάγκελ. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας πιθανότατα στα μέσα του επόμενου έτους. Πρόκειται λοιπόν για ένα success story».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δώσουν περαιτέρω πληροφορίες στους αξιωματούχους. «Οι νέες προβλέψεις θα περιλαμβάνουν μέχρι και το έτος 2027 και τότε θα αποκτήσουμε περισσότερο προσανατολισμό. Δεν είμαι υπέρ του να κάνω πολλές εικασίες για το τι είναι απαραίτητο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αυτό σίγουρα θεωρώ ότι δεν είναι χρήσιμο».

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεντένο: Η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων

Λαγκάρντ: Oι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα καθοριστούν από τα νεότερα στοιχεία

Λέιν: Δεν έχουμε δραματική αποδυνάμωση στην οικονομία της Ευρωζώνης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider