Capital Economics: Οι άμυνες της Ευρώπης σε έναν εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Capital Economics: Οι άμυνες της Ευρώπης σε έναν εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ
Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένονται μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και του νέου ένοικου του Λ. Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, με τους πρώτους να έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή μιας εμπορικής σύγκρουσης το επόμενο έτος.

Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένονται μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και του νέου ένοικου του Λ. Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, με τους πρώτους να έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή μιας εμπορικής σύγκρουσης το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Capital Economics, ένας καθολικός δασμός 10% από την πλευρά των ΗΠΑ θα επηρέαζε την Ευρωζώνη θα μείωνε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μόνο κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό –ίσως 0,2% του ΑΕΠ– το οποίο δεν είναι αρκετό για να επιφέρει αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεων των αναλυτών για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος .

Εάν ο Τραμπ επιβάλει καθολικούς δασμούς, η ΕΕ θα ήταν βέβαιο ότι θα ανταποδώσει με κάποιο τρόπο. Οι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι θα περάσουν στην αντεπίθεση αρκετά «σκληρά και γρήγορα». «Όμως πιστεύουμε ότι πρόκειται για στοχευμένους δασμούς σε προϊόντα συμβολικής ή πολιτικής σημασίας και όχι για γενικούς δασμούς. Εξάλλου, η ΕΕ απείλησε με δασμούς στη Harley Davidsons και στο ουίσκι bourbon ως αντίποινα για τους δασμούς που πρότεινε ο Τραμπ στα αυτοκίνητα της ΕΕ το 2018» αναφέρει η CE

Οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να επιδιώξουν να αποφύγουν εντελώς τους δασμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε έναν κατάλογο εμπορευμάτων για τα οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις εισαγωγές με αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ την απαλλαγή από τους δασμούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει LNG και σόγια, τα οποία αποτελούσαν μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του τότε προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ τον Ιούλιο του 2018.

Εναλλακτικά, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνάψουν μια ευρύτερη γεωπολιτική συμφωνία για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την απειλή των δασμών. Η ΕΕ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ προκειμένου να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία – αν και η ΕΕ θα δυσκολευόταν να συμφωνήσει για το πώς θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια λόγω της αντίθεσης πολλών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η Ευρώπη να συμφωνήσει να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της έναντι της Κίνας πιο στενά με αυτές των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω εμπόδια στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλης τεχνολογίας, καθώς και περιορισμούς των άμεσων ξένων επενδύσεων από την Κίνα και αύξηση των περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας. «Ομολογουμένως, έχουμε σημειώσει προηγουμένως ότι η ΕΕ είναι απρόθυμη να κόψει τους δεσμούς με την Κίνα πολύ δραστικά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αναγκαστούν να το πράξουν εάν αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ» αναφέρουν οι αναλυτές.

Σαφώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε αυτή τη φάση. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι στην εξουσία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και δεν γνωρίζει κανείς πόσο γρήγορα θα κινηθεί για να αυξήσει τους δασμούς. Ωστόσο, το βασικό σημείο είναι ότι, ενώ η υπόθεση εργασίας είναι ότι ενεργοποιείται ένας δασμός 10% από τις ΗΠΑ που αφαιρεί μόνο το 0,2% από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μικρότερο από αυτό εάν η ΕΕ καταφέρει να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider