Φθινοπωρινές εκτιμήσεις Κομισιόν: Ήπια ανάκαμψη σε ΕΕ και Ευρωζώνη – Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φθινοπωρινές εκτιμήσεις Κομισιόν: Ήπια ανάκαμψη σε ΕΕ και Ευρωζώνη – Αυξάνονται οι κίνδυνοι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι ελαφρώς πιο ήπια από αναμενόταν την άνοιξη, αλλά θα ενισχυθεί το 2026, καθώς συνολικά η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ φέτος ήταν οριακά κάτω από τις προσδοκίες.

Μετά από μια περίοδο στασιμότητας η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ήπιας ανάκαμψης το 2024 ανεβάζοντας ρυθμούς το 2025 και κυρίως το 2026, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν σήμερα. Στο κείμενο της Κομισιόν γίνεται ειδική αναφορά στην υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνές σκηνικό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία και κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι ελαφρώς πιο ήπια από αναμενόταν την άνοιξη, αλλά θα ενισχυθεί το 2026, καθώς συνολικά η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ φέτος ήταν οριακά κάτω από τις προσδοκίες. Προβλέπει πως το 2024 θα κλείσει με ανάπτυξη 0,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 1% που προέβλεπε την άνοιξη) και 0,8% στην Ευρωζώνη (σταθερά σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις). Οι οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί το 1,5% στην ΕΕ και στο 1,3% στην Ευρωζώνη το 2025 και στο 1,8% και 1,6% αντίστοιχα το 2026.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2024 από 5,4% το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2025 και το 1,9% το 2026. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να είναι ταχύτερη το 2024 με την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών να υπολογίζεται στο 2,6% από 6,4% που ήταν το 2023 και να αποκλιμακώνεται στο 2,4% το 2025 και το 2% το 2026.

Μειωμένα ελλείμματα – αυξημένο χρέος

Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσει κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,1% του ΑΕΠ και στο 3% του ΑΕΠ το 2025. Το 2026 το θετικό οικονομικό μομέντουμ αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,9%. Στην Ευρωζώνη το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 3% το 2024, το 2,9% το 2025 και το 2,8% το 2026.

Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αυξηθεί από το 82,1% το 2023 στο 83,4% το 2026. Αυτό οφείλεται στα αυξημένα πρωτογενή ελλείμματα και τα αυξανόμενα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους που δεν αντισταθμίζονται πλέον από την υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Στην Ευρωζώνη το χρέος αναμένεται να αυξηθεί από το 88,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2023 στο 90% του ΑΕΠ το 2026.

Παραμένει η αβεβαιότητα – Αυξάνονται τα ρίσκα

Η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν αυξηθεί, σημειώνει η Κομισιόν. Ο παρατεταμένος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τροφοδοτούν γεωπολιτικούς κινδύνους και κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ακόμη σημειώνει πως μια περαιτέρω αύξηση των προστατευτικών μέτρων από τους εμπορικούς εταίρους θα μπορούσε να φέρει ανατροπές στο παγκόσμιο εμπόριο, επιβαρύνοντας την εξαιρετικά ανοιχτή οικονομία της ΕΕ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο σε πολλές χώρες της ΕΕ και οι διαρθρωτικές προκλήσεις στον μεταποιητικό τομέα θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω απώλειες ανταγωνιστικότητας και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή ισχυρότερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις από τη δημοσιονομική εξυγίανση θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την πορεία της ανάπτυξης.

Τέλος, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ισπανία καταδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αυξανόμενη συχνότητα και το εύρος των φυσικών κινδύνων όχι μόνο για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που πλήττονται, αλλά και για την οικονομία.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,2%, πρωτιά σε μείωση χρέους –  Άνοδος του ΑΕΠ 2,1%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider