Πορτοκαλί τιμολόγια: Προ των πυλών η πρεμιέρα – Διευκρινίσεις από Κομισιόν για το πλαίσιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πορτοκαλί τιμολόγια: Προ των πυλών η πρεμιέρα – Διευκρινίσεις από Κομισιόν για το πλαίσιο
Μέχρι τις 17:00 κάθε ημέρα η ανακοίνωση των 24 χρεώσεων για την επόμενη ημέρα (μίας για κάθε ώρα), οι οποίες θα ενσωματώνουν όλα τα κόστη του προμηθευτή. Τι θα ισχύσει με τα πολυζωνικά τιμολόγια, ποιοι πάροχοι υποχρεούνται να προσφέρουν πορτοκαλί προϊόντα.

Προ των πυλών βρίσκεται η «ενεργοποίηση» των δυναμικών τιμολογίων, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ την εισήγησή της για το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης. Με βάση την εισήγηση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, η οποία θα επιτρέψει την κυκλοφορία των πρώτων πορτοκαλί τιμολογίων, για τους καταναλωτές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ δεν έχει αλλαγές σε σχέση με το κείμενο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, σε σχέση με τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της «αρχιτεκτονικής» που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή, και τα οποία οι προμηθευτές είχαν ζητήσει να είναι πιο ευέλικτα, η ΡΑΑΕΥ απευθύνθηκε για διευκρινίσεις στην Κομισιόν.

Στην απάντησή τους, οι Βρυξέλλες απέρριψαν την πιο ευέλικτη ερμηνεία της κοινοτικής Οδηγίας που αφορά τη δυναμική τιμολόγηση και η οποία θα πρέπει να διέπει τα αντίστοιχα προϊόντα προμήθειας σε όλα τα κράτη-μέλη. Ως συνέπεια, η ΡΑΑΕΥ δεν προχώρησε σε τροποποιήσεις στο εισηγούμενο Πλαίσιο.

24ωρο «δελτίο» χρεώσεων

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της «αρχιτεκτονικής» είναι το γεγονός ότι πορτοκαλί θα είναι μόνο τα τιμολόγια στα οποία για κάθε ημέρα θα εκδίδονται 24 τελικές τιμές προμήθειας (μία για κάθε ώρα) που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας.

Μάλιστα, μέχρι τις 20.00 της προηγούμενης ημέρας, οι πάροχοι θα πρέπει να ειδοποιούν τους πελάτες τους για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παροτρύνοντάς τους να αποφύγουν την κατανάλωση. Σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά πάνω από τα 200 ευρώ/Μεγαβατώρα, οι πάροχοι οφείλουν να ειδοποιούν τους πελάτες τους μέσω sms ή και Viber.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι προμηθευτές είχαν ζητήσει στα πορτοκαλί τιμολόγια να ενταχθούν και τα λεγόμενα πολυζωνικά συμβόλαια, στα οποία οι εταιρείες θα ανακοινώνει για την επόμενη ημέρα τις χρεώσεις για συγκεκριμένες ζώνες, και όχι επιμέρους ώρες, της ημέρας. Έτσι, π.χ. ένας πάροχος θα μπορεί να καθορίσει τέσσερις διακριτές ζώνες (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ), ανακοινώνοντας τέσσερις αντίστοιχες τιμές σε καθημερινή βάση.

Οι υπόχρεοι προμηθευτές

Ωστόσο, έπειτα και από τις διευκρινίσεις της Κομισιόν, η προοπτική αυτή απορρίφθηκε. Κάτι που σημαίνει πως τα πολυζωνικά θα κατηγοριοποιηθούν στις συμβάσεις κίτρινου «χρώματος».

Επίσης, στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ παρέμεινε η πρόβλεψη πως κάθε τελική τιμή προμήθειας θα είναι «κλειδωμένη», δηλαδή γνωστή εκ των προτέρων στον καταναλωτή (ex-ante). Οι προμηθευτές είχαν ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα και για προϊόντα που θα ανακοινώνονται ενδεικτικές τιμές προμήθειας και οι οποίες θα οριστικοποιούνται στο τέλος του μήνα (ex-post), καθώς με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα για μικρότερες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Ωστόσο, έπειτα και από την απάντηση των Βρυξελλών, η δυνατότητα αυτή δεν προστέθηκε στο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το πλαίσιο, και στο πνεύμα της κοινοτικής Οδηγίας, δυναμικά τιμολόγια θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά οι προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών. Ο σχετικός πίνακας θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες εταιρείες είναι οι ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και ZeniΘ.

Οι καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές

Τα δυναμικά τιμολόγια θα μπορούν να περιλαμβάνουν πάγιο, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής έκπτωσης. Η ωριαία τελική τιμή προμήθειας θα έχει δύο σκέλη, ξεκινώντας από τη βασική τιμή – που θα είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και στην οποία θα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί έκπτωση.

Το δεύτερο σκέλος θα είναι η δυναμική τιμή, η οποία θα είναι και αυτή που θα μεταβάλλεται σε ωριαία βάση. Η δυναμική τιμή θα προκύπτει με βάση έναν συντελεστή Β (ο οποίος θα ορίζεται από τον προμηθευτή) με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται η ωριαία χονδρεμπορική τιμή.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όλοι οι τιμολογιακοί όροι δεν θα μπορούν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της σύμβασης, η οποία όπως σε όλα τα τιμολόγια θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες. Επίσης, για την προστασία από ακραίες τιμές η πρόταση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει τη δυνατότητα ορισμού ανώτατης τελικής τιμής προμήθειας με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά τους καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές (που μπορούν να συμβληθούν σε ένα δυναμικό τιμολόγιο), αυτή τη στιγμή πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις στη μέση τάση, καθώς και για εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή τάση. Οι καταναλωτές αυτοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας ζήτησης για ρεύμα – περίπου το 40-45%.

Η προσφορά δυναμικών τιμολογίων

Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιταχύνει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, αξιοποιώντας την παραγγελία που εξασφάλισε από τον «μίνι» διαγωνισμό. Μάλιστα, η εν λόγω παραγγελία έχει στο μεταξύ αυξηθεί στα 600.000 ψηφιακά «ρολόγια», από τα 360.000 «ρολόγια» που προβλεπόταν αρχικά.

Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει να εγκαθιστά και σε μικρότερες επιχειρήσεις, όπως αρτοποιεία και καταστήματα εστίασης. Επίσης, τον Δεκέμβριο πρόκειται να ολοκληρωθεί ο κύριος διαγωνισμός, που θα ανοίξει τον δρόμο για την προμήθεια σε πρώτη φάση 3 εκατ. μετρητών.

Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, όπως είχε τεθεί σε διαβούλευση, από την πρώτη στιγμή θα μπορούν να συμβληθούν σε πορτοκαλί προϊόντα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με παροχές πάνω από 25 kVA). Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η εφαρμογή τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διαβούλευση οι προμηθευτές είχαν ζητήσει και άλλες τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα αλλαγής των τιμολογιακών όρων κατά τη διάρκεια της σύμβασης (έπειτα από ενημέρωση του καταναλωτή) ή την απάλειψη καθορισμού ανώτατου ορίου τιμών. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, ώστε να ενσωματωθούν στην εισήγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα επίπεδα του 1,5 λεπτού ανά kWh η επιδότηση – Παρόμοια στήριξη στις επιχειρήσεις

Τιμολόγια ρεύματος: Στροφή των καταναλωτών προς τα σταθερά που είναι έως 44% φθηνότερα

Ρεύμα: Κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών το 2024 – Σημαντική αύξηση της ζήτησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider