Berenberg: Η επόμενη μέρα στη Γαλλία μετά την κατάρρευση Μπαρνιέ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Berenberg: Η επόμενη μέρα στη Γαλλία μετά την κατάρρευση Μπαρνιέ
Μακρόν
Τι φέρνει στη Γαλλία η πτώση Μπαρνιέ. Τσεκούρι στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Δε βλέπουν διάχυση των πιέσεων οι αναλυτές.

Το βράδυ της Τετάρτης, η πολιτική δεξιά και αριστερά στη Γαλλία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, οδηγώντας σε νέο αδιέξοδο τη χώρα.

Ωστόσο, η πτώση της κυβέρνησής μειοψηφίας και η απόρριψη του προϋπολογισμού λιτότητας δεν είναι απαραίτητο πως στέλνουν σήμα για μια άμεση και μεγάλη οικονομική κρίση, όπως υποστηρίζει η Berenberg. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η θητεία λήγει στα μέσα του 2027, δεν έχει λόγο να παραιτηθεί, καθώς μπορεί να διορίσει νέο πρωθυπουργό, αν και η νέα του επιλογή θα αντιμετωπίσει το ίδιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Μια πιθανή έκβαση θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικά λιγότερο φιλόδοξος προϋπολογισμός μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Ακόμη και χωρίς έναν τακτικό προϋπολογισμό για το 2025, οι κανονικές δαπάνες μπορούν πιθανώς να συνεχιστούν για λίγο. Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στη Γαλλία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα, υψηλότερα yields, λιγότερη ανάπτυξη...

Το γεγονός ότι η πολιτική δεξιά και η αριστερά ανέτρεψαν τον Μπαρνιέ υπογραμμίζει τον κίνδυνο να αναιρέσουν από κοινού ορισμένες από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης του Μακρόν. Επιπλέον, η απροθυμία επιστροφής σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική συνεπάγεται πλέον ότι η διόρθωση θα πρέπει να είναι ακόμη πιο έντονη κάποια στιγμή στο μέλλον, ακόμη κι αν η ΕΕ αποδεχθεί μια περαιτέρω γαλλική δημοσιονομική διολίσθηση για λίγο, όπως φαίνεται πιθανό. Αντί να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως είχε κάνει η Γαλλία το 2023 και το 2024, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα υπολείπεται σημαντικά από τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια – και πιθανώς και αργότερα. Η Berenberg μειώνει τις εκτιμήσεις της για το γαλλικό ΑΕΠ από 0,7% σε 0,5% για το 2025 και από 1,2% στο 1% το 2026 και από 1,3% σε 1,2% το 2027 αντίστοιχα.

Δε βλέπει κρίση στην Ευρωζώνη

«Δεν περιμένουμε ότι το γαλλικό χάος θα προκαλέσει κάτι παρόμοιο με την κρίση εμπιστοσύνης στο ευρώ το 2010-12. Η Ευρώπη πήρε το μάθημα του Brexit. Ακόμη και η Λεπέν δεν θέλει πλέον να φύγει από το ευρώ ή την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε καμία δουλειά να γλιτώσει τη Γαλλία από τις συνέπειες των δημοσιονομικών της αποφάσεων. Εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει –πιθανότατα με απλά λόγια και όχι με πραγματικές αγορές ομολόγων– για να εξουδετερώσει κάθε πιθανή μετάδοση σε άλλες χώρες. Αυτός είναι ο σκοπός του οργάνου προστασίας μετάδοσης» αναφέρουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, το χτύπημα στην ανάπτυξη λόγω της τρέχουσας πολιτικής αναταραχής μπορεί να ενθαρρύνει την κεντροαριστερά να σπάσει επιτέλους τις τάξεις με τον αριστερό οπαδό Jean-Luc Melenchon. Διαφορετικά, η Λεπέν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητές της να κερδίσει την προεδρία το 2027 δεν θα βοηθούνταν αν παρουσιάζεται τώρα ως «πράκτορας του χάους». Ωστόσο, αυτό αποτελεί ελπίδα και όχι πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι μεγάλες business των Αντετοκούνμπο – Από το κρασί στο real estate και η «συμμαχία» με τον Ηλία Γεωργιάδη

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το bitcoin - Έσπασε το φράγμα των 100.000 δολαρίων

Εφορία: «Βροχή» με 90.000 «κλήσεις» για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας – «Ραβασάκια» και για παλιές φορο-υποθέσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider