Φόρο έως και 100% σχεδιάζει να επιβάλει η Ισπανία για την αγορά ακινήτων από πολίτες χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση που μαστίζει τη χώρα και να καταλαγιάσει την λαϊκή αγανάκτηση για την συνεχιζόμενη άνοδο στις τιμές των ακινήτων.
Συγκεκριμένα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες πρότεινε τη Δευτέρα μια δέσμη μέτρων με στόχο την άμβλυνση της έλλειψης κατοικιών, των υψηλών ενοικίων και της αύξησης των τιμών των κατοικιών σε όλη τη χώρα, με τους ξένους αγοραστές κατοικιών και τον μαζικό τουρισμό να θεωρείται ότι συμβάλλουν στις πιέσεις που αντιμετωπίζει η στέγαση. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το θέμα μιλώντας σε φόρουμ, η πρόσβαση στη στέγαση είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισπανική κοινωνία και ότι υπάρχει κίνδυνος διαίρεσης μεταξύ των κοινοτήτων.
«Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: να μην γίνει μια κοινωνία χωρισμένη σε δύο τάξεις, αυτή των πλούσιων ιδιοκτητών και των φτωχών ενοικιαστών», είπε, σημειώνοντας ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 48% την τελευταία δεκαετία, σχεδόν διπλάσια από το εισόδημα ενός νοικοκυριού.
«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, το οποίο απαιτεί αποφασιστική απάντηση από το κοινωνικό σύνολο, με τους δημόσιους θεσμούς να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.
Ανακοινώνοντας 12 μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Σάντσεθ τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι τα τουριστικά διαμερίσματα φορολογούνται «σαν επιχείρηση» και μια πρόταση για επιβολή φόρου 100% στην αξία των κατοικιών που αγοράζουν από κατοίκους εκτός ΕΕ. Τέτοιες αλλαγές, είπε, θα βοηθήσουν να γίνει η στέγαση πιο προσιτή και προσιτή σε όλη την Ισπανία.
«Μη κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν 27.000 διαμερίσματα στην Ισπανία το 2023. Το έκαναν όχι για να ζήσουν, αλλά για να κερδοσκοπήσουν, για να βγάλουν χρήματα από αυτά, κάτι που στο πλαίσιο της έλλειψης κατοικιών δεν μπορούμε να αντέξουμε», είπε ο Σάντσεθ στο φόρουμ «Στέγαση, ο πέμπτος πυλώνας του κράτους πρόνοιας» στη Μαδρίτη τη Δευτέρα το βράδυ, όπως σημειώνει το CNBC.
Φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες, προστασία στους ενοικιαστές
Άλλα μέτρα που εισήγαγε ο Σάντσες, περιελάμβαναν σχέδια για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες που προσφέρουν προσιτά ενοίκια και περισσότερη προστασία στους υπάρχοντες ενοικιαστές.
Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την ανέγερση περισσότερων δημόσιων κατοικιών για να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες κοινωνικές κατοικίες θα παραμείνουν ιδιοκτησία του κράτους. Θα ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα για την ανακαίνιση άδειων κατοικιών για την ενοικίασή τους σε προσιτές τιμές, όπως τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε ο φόρος για τους αγοραστές κατοικιών εκτός ΕΕ, ούτε έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα μπορούσαν να υποβληθούν τέτοιες προτάσεις στο κοινοβούλιο για έγκριση.
Οι ελλείψεις κατοικιών, οι αυξανόμενες τιμές - και η ισχυρή αντίληψη ότι οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και τα ενοίκια διακοπών επιδεινώνουν το πρόβλημα - έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση του κοινού στην Ισπανία, καθώς και αναταραχή σε τουριστικά σημεία κατά μήκος της νότιας ακτής, των Καναρίων Νήσων και σε πόλεις όπως Μπαρτσελόνα και Αλικάντε.
Ωστόσο, η οικονομία της Ισπανίας βασίζεται στον τουρισμό για να τονώσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, με τον τομέα να αντιπροσωπεύει πάνω από το 13% του ΑΕΠ και περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τους πρώτους 11 μήνες του 2024, ο αριθμός των διεθνών τουριστών που έφτασαν στην Ισπανία έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό από ποτέ, ξεπερνώντας τα 88,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, INE.