Οι εξελίξεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας καθώς είναι άμεσα εξαρτημένες από την εφαρμογή ή μη των πολιτικών του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς στο δελτίο της για την Επενδυτική Στρατηγική – Παρουσίαση A’ Τριμήνου 2025.
Για τις ΗΠΑ οι οικονομικές εξελίξεις μπορούν να διαχωριστούν σε 2 «ημίχρονα». Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου οι αγορές αναμένεται να δώσουν στην νέα κυβέρνηση χώρο και χρόνο να εφαρμόσει τις εξαγγελθείσες πολιτικές. Ωστόσο, στο β΄ εξάμηνο θα εκτιμηθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν οι πολιτικές στην δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ και θα πράξουν αναλόγως.
Στην μετοχική κατηγορία, η τράπεζα μεταβάλλει την άποψή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε αρνητική από ήπια αρνητική καθώς την προβληματίζει η αναπτυξιακή δυναμική. Στις ΗΠΑ οι αναλυτές παραμένουν ήπια αρνητικοί λόγω μη ελκυστικών αποτιμήσεων, ωστόσο προτιμούν τους κλάδους Κοινής Ωφέλειας, Dividend Aristocrats, Υγείας, Ενέργειας, Τραπεζών και προσθέτουν τον Υπηρεσιών Επικοινωνίας ως τον πιο ελκυστικό από τους κλάδους ανάπτυξης.
Στο κομμάτι των κρατικών ομολόγων, στις ΗΠΑ διατηρούν την ήπια θετική τους άποψη, καθώς πιστεύουν ότι η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων θα πλήξει την ανοδική δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ, οδηγώντας τελικά χαμηλότερα τις αποδόσεις.
Στα ευρωπαϊκά ομόλογα διατηρούν την θετική τους άποψη, καθώς εκτιμούν ότι η αγορά θα επικεντρωθεί στο προσεχές διάστημα στην αργή ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενομένου ωθώντας τελικά τις αποδόσεις χαμηλότερα.
Στην περίπτωση της Ευρωζώνης κομβικής σημασίας μεταβλητή θα αποτελέσει η πορεία της αποθεματοποίησης / διακράτησης εργατικού δυναμικού (labour hoarding). Στην Ευρωζώνη, η πτώση του ποσοστού ανεργίας κινείται σε αντιδιαστολή με τη στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό συμβαίνει γιατί από την περίοδο της πανδημίας οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν προτιμήσει να υποαπασχολούν μέρος των εργαζόμενων τους προσδοκώντας την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν όμως το 1ο εξάμηνο του 2025 η οικονομική δραστηριότητα παραμείνει στάσιμη, τότε είναι πολύ πιθανό το 2ο εξάμηνο να δούμε επιδείνωση στην αγορά εργασίας καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αργά αλλά σταθερά θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.
Νομισματική Πολιτική: Διευρυνόμενο Χάσμα μεταξύ Fed και ΕΚΤ
Οι ανωτέρω μακροοικονομικές εξελίξεις έχουν άμεση αντανάκλαση και στις προσδοκίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής Fed και ΕΚΤ. Οι αυξημένοι φόβοι για πληθωρισμό και δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με την απόδοση της 10ετίας να διαμορφώνεται στο 4,68% έναντι 3,88% στις αρχές του Q1-2024. Αντίστοιχα και οι προσδοκίες για το παρεμβατικό επιτόκιο (για το τέλος του 2025) κυμαίνονται στα επίπεδα του 3,90% έναντι 2,90% στις αρχές του προηγούμενο τριμήνου. Οι προσδοκίες αυτές αντανακλούν την προδιάθεση της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σε ελαφρώς περιοριστικά επίπεδα έως ότου ξεκαθαρίσει η πορεία της οικονομία των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ παραμένουν σταθερές στα επίπεδα του 1,75%-2%. Στα επίπεδα αυτά η ΕΚΤ έχει υπονοήσει ότι η νομισματική πολιτική θα είναι ουδέτερη δηλαδή ούτε περιοριστική ούτε επεκτατική. Ωστόσο εάν παρατηρήσει κάποιος τον μέσο όρο των πραγματικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα διαπιστώσει ότι – σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύει η ΕΚΤ- τα πραγματικά (δηλαδή χωρίς τον πληθωρισμό) επιτόκια της Ευρωζώνης κυμαίνονται κοντά στο –1%. Συνεπώς - με στόχο για πληθωρισμό 2% - το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα πρέπει να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 1% για να φτάσουμε σε ουδέτερη στάση της νομισματικής πολιτικής. Επίσης εάν χρειαστεί μεγαλύτερη τόνωση η Ευρωπαϊκή οικονομία, τότε τα επιτόκια, σε βάθος χρόνου θα πρέπει να υποχωρήσουν σε επίπεδά κάτω του 1%.