Τι θα δουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα – Κοινοτικά κονδύλια, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θα δουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα – Κοινοτικά κονδύλια, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στο επίκεντρο
Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των Θεσμών κάθε έργο και μεταρρύθμιση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδέχεται αυτή την εβδομάδα η Αθήνα, για να ακολουθήσει στις 18 Φεβρουαρίου η υψηλόβαθμη αποστολή των ευρωπαϊκών Θεσμών. Στο επίκεντρο της επίσκεψης πρόκειται να βρεθούν η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, οι μεταρρυθμίσεις που μένει να υλοποιηθούν, αλλά και η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των Θεσμών κάθε έργο και μεταρρύθμιση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστούν ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρουν παρατηρητές από τις Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αναγνωρίζουν πως η υλοποίηση του Ταμείου προχωρά με βάση τον προγραμματισμό, δεδομένων και των δυσκολιών που προκαλεί η διαχείριση τόσων μεγάλων ποσών, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, τέτοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν, όμως, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι τα κονδύλια-ρεκόρ που εισρέουν στη χώρα μας θα αξιοποιηθούν για να γιατρέψουν παθογένειες ετών, ώστε πραγματικά η ελληνική οικονομία να αλλάξει πίστα και να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και μετά από το 2026 που ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Πάτε καλά αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα για να καλύψετε το χαμένο έδαφος», αναμένεται να είναι το μήνυμα των στελεχών της Κομισιόν χτυπώντας καμπανάκια για το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων που δεν έχει φθάσει ακόμη σε ικανοποιητικό ρυθμό.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Οι επαφές αυτή τη φορά έχουν μια ακόμη ιδιαιτερότητα: Γίνονται ενώ στην Ευρώπη ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης και μάλιστα τα θέματα που διακυβεύονται είναι πολλά από το τι θα γίνει με τον κοινό δανεισμό, την αξιοποίηση της χρηματοδότησης και την επέκτασή της σε άλλες προτεραιότητες όπως η Άμυνα. Για αυτό το βλέμμα είναι σταθερό προσανατολισμένο στην επόμενη ημέρα και την επόμενη προγραμματική περίοδο, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Εξάλλου, αυτή την εβδομάδα πρόκειται να επισκεφτεί τη χώρα μας ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες κυρίως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βασική ατζέντα την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας περιόδου.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν και οι τεχνικές συζητήσεις για το ΕΣΠΑ 2021-2027 χωρίς να έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θα ακολουθήσει στα τέλη Μαρτίου η ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.

Οι κανόνες της ΕΕ και οι νέες παροχές

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι η προσοχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες που θα επισκεφθούν τα στελέχη της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα πέσει στην συγκράτηση της αύξησης των πρωτογενών δαπανών βάσει των Μεσοπρόθεσμών Δημοσιονομικών – Διαρθρωτικών Σχεδίων που υποβλήθηκαν από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ το φθινόπωρο.

Μέχρι τα τέλη του μήνα θα υπάρχει μια τελείως ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα κλείσει δημοσιονομικά τα 2024 και μια καλύτερη προσέγγιση στο πόσα ακριβώς είναι τα «υπερέσοδα» από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα οποία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τα έχει προσδιορίσει στα 2 δισ. ευρώ.

Τα θετικά στοιχεία του 2024 θα αποτελέσουν βέλη στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες για να ανοίξει ο δρόμος για τις νέες παροχές του 2026 που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Και αυτό γιατί τα όρια για τις αυξήσεις δαπανών που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο είναι «γραμμένα στην πέτρα», αλλά η μόνιμη αύξηση εσόδων από μέτρα και μεταρρυθμίσεις αφαιρείται από τις αυξήσεις δαπανών και έτσι μπορούν να δοθούν περισσότερα σε παροχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider